Papírtigrisek

2021-06-10 10:33:00

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Európa nem attól lesz erős és versenyképes, hogy külpolitikai nyilatkozatokat ont magából.

„Ne gondoljuk azt, hogy amikor Magyarország megvétóz egy közös nyilatkozattervezetet, akkor mindenki más tökéletesen elégedett lenne a dokumentummal. Nem így van, csak legfeljebb nem mernek kiállni. A magyar álláspont ezzel szemben az, hogy veszélyes ostobaságokhoz asszisztálni nem szabad.

Az Európai Unió nevetségessé teszi magát, amikor hatástalan papírokkal akar megfenyegetni nagyhatalmakat, politikai rendőrséget játszik, lekezelő, kioktató stílusban bírálja az unió stratégiai partnereit is. Végtelen arrogancia van emögött, ami nagyon jellemző az uniós liberális elitre. Csak hogy el vannak tévedve, mert amíg ők gyártják a dühös nyilatkozatokat, a világ megy tovább, sőt, a világ elmegy mellettünk.

Európa nem attól lesz erős és versenyképes, hogy külpolitikai nyilatkozatokat ont magából. Főleg nem akkor, amikor nem az első válságot kezeli félre. A kizárólagosan a nyugati vakcinákra, a közös EU-s beszerzésre hagyatkozó uniós országok bő egy-másfél hónappal vannak lemaradva hazánk mögött. A kormány ugyanis időben felismerte, hogy nem szabad kizárólag a nyugatiakra hagyatkozni, kellenek a keleti vakcinák. Nem csinált ebből politikai kérdést, hiszen a vakcinánál az a lényeg, hogy működjön.

Ez ugyanúgy szuverenitási kérdés, mint hogy a nemzetállamok megtarthassák a jogukat arra, hogy igenis megvétózzanak közös döntéseket, nyilatkozatokat. Magyarország nem papírtigris akar lenni, hanem erős, szuverén ország. A járványkezelés és a gazdaság mutatói bizonyítják, hogy ez a helyes irány, Magyarország a történelem jó oldalán áll.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.