Orbán Viktor családokat érintő bejelentése történelmi léptékű

2021-06-10 18:45:00
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu
Élet, szabadság, stabilitás. Ezt adta nekünk, hogy a kormány jól döntött a vakcinákkal kapcsolatban.

„Történelmi bejelentést tett a napokban Orbán Viktor. A miniszterelnök arról beszélt egy gazdasági fórumon, hogy ha az idei gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot, akkor minden gyermeket nevelő család visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadót.

Az emberek többségének az első pillanatban csak kérdések fogalmazódtak meg a fejében, hiszen – ha ez valóban így van – akkor a családi költségvetés jelentős pluszforrásokhoz jut. Aztán Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a kérdések nagy részét eloszlatta: igen, a házaspár mindkét tagja igénybe veheti a kezdezményt. Igen, az adókedvezmények nélküli szja-alapra vonatkozik, tehát a családi adókedvezmény összegét is visszakapja a család. Persze van egy, az átlagjövedelemhez igazított felső korlát, amelynek értelmében egy személy 800 ezer forintnál többet nem kaphat vissza.

Ez még így is azt jelenti, hogy a családok akár 1 600 000 forinthoz is hozzájuthatnak 2022 elején.

Felmerül persze a kérdés, hogy miből lesz erre fedezet? Nagy Márton ezt is elmagyarázta. A kormány ugyanis idénre 4,3 százalékos GDP növekedéssel számolt. A korai nyitásnak és a gazdaságösztönző lépések sikerének köszönhetően azonban ez várhatóan ennél jóval magasabb lesz. Ha pedig eléri az 5,5 százalékot, akkor keletkezik akkora többlet a költségvetésben, hogy az fedezze a lépés költségeit. Vagyis az év végén keletkező többletpénzt a kormány nem külföldi multiknak vagy pénzembereknek (ahogyan a baloldalon szokás), még csak nem is állítólagos oligarcháinak adja, sőt, nem is stadionokra költi – ahogyan a unásig hallott ellenzéki kritikák szólnak –, hanem odaadja a társadalom leginkább megerősítendő csoportjának: a családoknak.

Ez a lépés ugyanakkor túlmutat önmaga egyébként sem kicsi jelentőségén. Amellett ugyanis, hogy a pandémia által megtépázott családi költségvetések fellélegezhetnek kicsit – újra lehet tartalékot képezni, lehet többet költeni a gyerekekre, lehet felújítani, lecserélni az elhasználódott gépeket (hogy csak néhány példát említsek) –, van egy nagyon komoly üzenete is. Mégpedig az, hogy az Orbán-kormány számára a társadalom legalapvetőbb, legszilárdabb egysége, a család az első. Sokszor megtapasztaltuk már ezt az elmúlt években, elég csak a magzati kortól a szülővé válásig kiterjedő, elképesztően végiggondolt családpolitikai támogatási rendszerre gondolni. Ezek pedig a mostani lépéssel együtt tovább erősíthetik a bizalmat, a jövőbe vetett hitet, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.