Izraeli rakétákat lőttek le Szíria felett

2021-06-09 08:15:00
A szír állami média szerint a légvédelem izraeli rakétákat semmisített meg Damaszkusz fölött.

Izraeli rakétákat semmisített meg a szíriai légierő Damaszkusz fölött – jelentette kedden éjjel az arab ország állami médiája. Egy emigráns szervezet szerint a légicsapásokban meghaltak szíriai katonák. A SANA szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy a rakéták Libanon felől hatoltak be a szíriai légtérbe. Médiaértesülések szerint a főváros környékéről korábban robbanásokat lehetett hallani. Szíriai katonai források azt közölték, hogy a légicsapások nyomán csak anyagi kár keletkezett, egyes állami médiumok pedig arról számoltak be, hogy rakéták csapódtak be az ország középső részén lévő Homsz tartomány területére, ahol a Hezbollah síita milícia több támaszpontot tart fent.    

Halottakról is beszélnek

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet úgy értesült, hogy

legalább nyolc szíriai katona meghalt

a Homsz tartományra mért izraeli légi csapásokban. A brit székhelyű, ám a térségben kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH igazgatója, Rámi Abdurrahmán szerint legalább öt kormánykatona és a damaszkuszi rendszerrel szövetséges három harcos életét vesztette kedden nem sokkal éjfél előtt több területen, köztük a Homsz külvárosaiban végrehajtott izraeli légicsapásokban.

Izrael a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta hajt végre katonai műveleteket az arab országban, elsősorban a kormányerők és az Irán támogatását élvező síita szövetségeseik ellen, az idén pedig fokozta az offenzívákat. Izrael fenyegetésként tekint ezekre a milicistákra, különösen azokra, akik a határának másik oldalán, a megszállt Golán-fennsík közelében tartózkodnak. Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje sosem ismerte el nyilvánosan, hogy az országban iráni erők állomásoznak, csak iráni katonai tanácsadók jelenlétéről tett említést.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar