Könnyedség és felszabadultság

2021-06-09 14:21:00
Schiffer Miklós

„Öltözetünkkel kifejezzük tiszteletünket azok iránt, akikkel találkozunk.” 
(Tom Ford)

Öltözködésünk egyre megengedőbb, különösen a melegebb hónapokban, és messze elkerüli az egykorvolt szokásokat és elvárásokat. Száz éve még nyáron is öltönyt, mellényt és keményített inggallért hordtak az emberek, ma, a könnyed tropicalanyagok és szellős ingek korában egyre többen szakítanak az ilyen hagyományokkal, és keresik a megváltozott élethelyzeteknek – az új kihívásoknak – megfelelő ruházatokat. Egyre jellemzőbb a levetkőzés a felöltözöttség helyett városi környezetben, munkahelyen is.

Az elmúlt évek és a covidkorszak radikálisan megváltoztatták az öltözetek stílusát: a casual könnyedség, a kötöttségeket egyre messzebb elkerülő és a kényelmet minden elé helyező kombinálás lett a mindennapok valósága. Ezekre a változásokra reagál az új stílus, ami a praktikumot és a kényelmet teszi a középpontba, ezeket tekinti központi értékeknek. Fontos persze leszögezni, hogy a kényelem nem ellentéte az eleganciának, a laza nem ellentéte a hivatalosnak.

„A mai divatban nincs olyan, hogy öreg férfi, a férfi vagy fiatal, vagy halott” – vallotta Hardy Amies. Generációk fölötti lett az új öltözködési stílus, az ötven feletti férfiember viselheti ugyanazt, mint huszonéves fia, eltűnőben van az „ebben a korban már nem illik” gondolkodás – mégis érdemes figyelni arra, hogy ne akarjunk annyira naprakészek lenni, hogy közben nevetségessé váljunk.

A jó stílus – legyen az bármennyire újragondolt, újraértelmezett vagy megengedő is – meggyőződésem szerint csak akkor lesz helyes, ha figyelembe vesszük a testi adottságainkat és azt a fontos kitételt, hogy öltözetünkkel másokat is megtisztelünk. A nyári öltözetek esetében elfogadóbbak vagyunk a színekkel és a mintázatokkal is, hiszen a napfényes meleg napokon természetesnek érezzük a fehér, a bézs és a drapp árnyalatokat ugyanúgy, mint a bátran csíkos, rácsmintás vagy fantáziamintás darabokat. Talán éppen a szabadság ezen foka az, amely miatt sokan nehezen találják meg a megfelelő összképet. Gyakoriak az átgondolatlan, mintaválasztásukban keszekusza, összképükben fura összeállítások. A laza életszemlélet gyakran odáig megy, hogy a városi hétköznapokat összekeverjük a nyaralóhelyek lezserségével.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés