Karácsony Gergely pert veszített, bocsánatot kell kérnie Tiborcz Istvántól

2021-06-08 13:51:00
A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Budapest főpolgármestere jogsértést követett el.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú jogerős ítéletében kimondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a „Tiborcz-adó” kifejezést használta. A bíróság Budapest vezetőjét eltiltotta a további jogsértésektől és kötelezte a nyilvános bocsánatkérésre, valamint kártérítés megfizetésére. Dr. Horvát Balázs a felperes jogi képviselője az Indexnek azt mondta, hogy az április 22-én született ítélet valóban jogerős, az alperes azonban az eljárási törvény szabályai szerint rendkívüli jogorvoslattal élhet, így 45 nap áll rendelkezésére a felülvizsgálati kérelem benyújtására, melyet a Kúria bírál el.

A személyiségi jogi pert Tiborcz István azért indította Karácsony ellen, mert az önkormányzati választási kampányban, az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet Tiborcz-adóként emlegette. 

A jogerős döntés indoklásában a bíróság kifejtette, Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy Karácsony választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla. 

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták,Tiborcz István nem minősül közszereplőnek.

Bocsánatkérés

Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla a 2021. június 7-én meghozott jogerős döntésében kimondta, Karácsony Gergelynek nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal: 

A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.”

Ezen felül minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell. A jogsértés miatt pedig 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz István részére. 

Nyitókép: Trenka Attila / Mandiner