A nyelvvizsga hiánya miatt nem lehetett volna tanársegéd Karácsony

2021-06-05 10:37:00
A főpolgármester nem tölthetett volna be tanársegédi pozíciót 2004 és 2008 között a Budapesti Corvinus Egyetemen, mert nem felelt meg az intézmény szabályában leírt feltételeknek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a miniszterelnök-jelölti indulás bejelentése előtt Karácsony a The Economistnak adott interjút, amelyben elmondta, hogy többek között abban is különböznek Orbán Viktorral, hogy a miniszterelnök kövér és alacsony, ő meg magas és vékony.

Később kiderült azonban az interjú nyomán, hogy másban is különbözik egymástól a miniszterelnök és a főpolgármester. Orbán Viktor ugyanis elég jól beszél angolul, és nyelvvizsgával is rendelkezik. Ezzel szemben a Párbeszéd politikusáról kiderült, tolmács segítségével adta az említett interjút, ugyanis az angol nyelvtudása hagy némi kívánnivalót maga után.

Korábbi információk a főpolgármester nyelvtudásáról

El is kezdett keringeni az interneten az a videofelvétel, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter tolmácsol a főpolgármesternek egy diplomáciai eseményen. A Pesti Tv riportere pedig angolul kérdezte, mire Karácsony elmenekült. Később annyit ismert be, hogy a miniszterelnök jobban beszél nála angolul.

Azt viszont először elhallgatta, hogy nem is rendelkezik államilag elismert nyelvvizsgával angolból, pedig így van. Karácsony mindössze egy igazolást kapott az angoltudásáról a Corvinus Egyetem nyelvi lektorátusától. Ez egyébként már évekkel ezelőtt kiderült az Átlátszó.hu adatigényléséből, amelyre válaszul a Párbeszéd elküldte a portálnak a politikusaik nyelvvizsgáiról szóló dokumentumokat. Karácsonyról mindössze annyit írtak, „Karácsony Gergely középfokon beszél angolul”.

Nem lehetett volna tanársegéd Karácsony?

Újabb fejlemény az ügyben, hogy Karácsony Gergely nem tölthetett volna be tanársegédi pozíciót 2004 és 2008 között a Budapesti Corvinus Egyetemen, mert nem felelt meg az intézmény szabályában leírt feltételeknek – értesült a Magyar Nemzet.

Az egyetemen a tanársegédi munkakörbe történő kinevezés követelményei közé tartozott az említett évek alatt „legalább egy nyelv C típusú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű állami oklevéllel bizonyított ismerete”. Ilyen típusú nyelvvizsgával, vagy dokumentummal a főpolgármester bizonyosan nem rendelkezett, legújabb tájékoztatása szerint 2000-ben egyetemi nyelvi lektorátuson szerzett nyelvvizsgát, ez pedig nem jelent azonos szintet egy „C” típusú nyelvvizsgával.

A lap birtokába került, 2001. május 24-től hatályos szabályzat értelmében a tanársegéddé való kinevezés követelménye továbbá „a szakirányú egyetemi oklevél és az oktatási feladatai témájában az egyetemi diploma követelményeit érdemben meghaladó tudás, illetve széles körű tájékozottság is”. Emellett szükséges „a szakmai vezetés melletti tudományos munka végzésére való alkalmasság, amelyet például az egyetemi évek alatti demonstrátori megbízás, eredményes TDK-tevékenység bizonyít, valamint gyakorlatok vezetésére való alkalmasság”. A szabályzat kiemeli, hogy az újbóli kinevezéshez doktori programban való részvétel is szükséges.

A Magyar Nemzet írásban küldött kérdéseket a főpolgármesternek, a Budapesti Corvinus Egyetemnek, valamint az Oktatási Hivatalnak azért, hogy kiderüljön, Karácsony Gergely hogyan válhatott tanársegéddé annak ellenére, hogy nem teljesítette maradéktalanul az egyetemi szabályzatban megadott feltételeket.