„Hiszek benne, hogyha beoltatjuk magunkat, megszabadulunk a vírustól” – Erdélyi oltásmaraton a járvány ellen

2021-05-18 19:40:00

Írta: Biró Noémi
Bár még csak most éri el a négymilliót a beoltottak száma, nagy erőkkel zajlik az oltakozás keleti szomszédunknál. A hétvégén, Marosvásárhelyen több mint hétezer-ötszázan, Kolozsváron pedig háromezer-kilencszázan kapták meg a vakcinát az oltási maratonok keretében.

Nem kötelező a kültéri maszkviselés, és a kijárási tilalmat is megszüntették Románia-szerte szombattól. Az ország nagyvárosaiban oltásmaratonokat tartanak, amelyek keretében előjegyzés nélkül bárki megkaphatja a Pfizer-BioNTech vakcináját. Az oltáshoz csupán egy személyi igazolványra és türelemre van, ugyanis a sorok maratoni hosszúságúak.. Cserébe viszont éjjel-nappal nyitva állnak az oltóközpontok. Hétfőn összesen 42.432 ember kapta meg a COVID-19 elleni oltás első, 59.230 a második dózisát Romániában.

Marosvásárhelyen például pénteken reggel nyolc órától hétfő reggel 8-ig 7504 személy jelentkezett koronavírus elleni vakcinára a George Emil Palade Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. A tömeges immunizálást a Pfizer-BioNTech oltóanyagával orvosok, asszisztensek és orvostanhallgatók végezték, folyamatosan, tehát éjszaka is. Az oltáskampánynak és az esetszámok csökkenésének hála

egyre több ember gondolja úgy, hogy a vakcina hosszú távú megoldást jelenthet a járvány megfékezésére.

Erről egy önkéntes asszisztensnő mesélt, aki tíz órát dolgozott a helyszínen. Úgy gondolja, nagyon hasznos volt a maraton főként azért, mert az eddigi központi elosztási folyamat megnehezítette az oltáskampányt, így viszont egyszerűbbnek bizonyult, persze fárasztóbbnak is az ott dolgozóknak. Elmondta, nagyon sok idős, de fiatal is kiállta a sort az injekcióért, aminek különösen örültek a szervezők. „Hiszek benne, hogyha beoltatjuk magunkat, végleg megszabadulunk a vírustól” – hangsúlyozta az egészségügyi dolgozó. 

Sok fiatalkorú vett részt az akcióban, akik úgy érzik, felelősséggel tartoznak a társadalomért.

Szerintem nagyon jó, hogy az oltásokat ilyen könnyen elérhetővé tették, mert sokan pont a hosszú várakozási idő miatt nem oltatták be magukat eddig” – hangsúlyozta az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem egyik hallgatója, Tőkés Edina. Ő is, több szaktársával együtt immunizálta magát abban a reményben, hogy így felszabadulhat az ország a korlátozások alól. 

A fiatal generációt érinti talán legkevésbé a járvány okozta veszély, azonban a szigorú szabályozások az ő életükre voltak a leginkább kihatással. Nagyon sokan hiányolják a szabad mozgást, a szórakozást és a jelenléti oktatást. „Persze azért is oltattam be magam, hogy ne verjen le annyira a betegség, ha elkapnám, de azért is, hogy megkönnyítse a külföldre való utazást, mert nagyon szeretek világot látni” – tette hozzá a fiatal nő. 

A megkérdezettek közül többen a határon való átkelés megkönnyítése miatt választották a tűszúrást. „Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány olyan intézkedéseket fog bevezetni, amik a beoltottaknak kedveznek. És a külföldre való utazás is sokkal praktikusabb így” – válaszolta egy végzős diák, Hegyi Roland. „Én személyesen azért oltattam be magam, mert sokat utazok más országba. Ebben az évben is többször voltam. Így könnyebb lesz átmenni a határon, nem lesz szükség arra a sok papírmunkára, és nem kell majd karanténban sem ülni. Mindenkinek ajánlanám, aki hasonlóképpen gondolkodik, de természetesen ez egy személyes döntés, mindenki saját maga határoz a testéről” – fogalmazott Dali Andrea, aki nemcsak családját, de sok barátját is belevonta a kezdeményezésbe.

A hétvégi oltási maratonokon és más oltóközpontokban összesen több mint 330 ezer személyt oltottak be Romániában – írta Facebook-oldalán a ROVaccinare hivatalos platform. A kampányt pedig folytatják, a beoltottak száma hamarosan elérheti a Magyarországon már meghaladott négymilliót az országban.

Fényképek: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala