Ferenc pápa fogadta az iráni külügyminisztert

2021-05-17 22:02:00
Ferenc pápa fogadta hétfőn az európai körúton tartózkodó Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a közel-keleti feszültség kiéleződése közepette, amelyben legalább 200 palesztin és 10 izraeli állampolgár vesztette életét.

Az iráni külügyminiszter Rómában találkozott olasz hivatali kollégájával, Luigi Di Maióval is – erősítette meg az olasz minisztérium. „Áttekintettük a nemzetközi helyzetet, a szankciókat, az etika témáját a nemzetközi közösségben, a család támogatásának fontosságát és Palesztina helyzetét” – mondta Zaríf a katolikus egyházfővel tartott találkozóját követően.    

Irán és a Vatikán kapcsolata nagyon fontos

Az Irán római nagykövetsége által közzétett videofelvételen a miniszter „nagyon fontosnak” nevezte Irán kapcsolatait a Vatikánnal.    

A pápa vasárnap erőteljes felhívást intézett a Gázai övezetet és Izrael számos városát néhány napja sújtó szörnyű és elfogadhatatlan erőszak beszüntetésére,

egyúttal emlékeztetett arra, hogy a harcok miatt százak vesztették életüket és sebesültek meg ártatlanul, köztük gyerekek. Az iráni külügyminiszter vasárnap ezzel szemben felszólította az iszlám országokat, hogy „ismerjék el a palesztin nép elleni izraeli agressziót népirtásnak és emberiesség elleni bűncselekményeknek”.    

Zaríf szombaton érkezett Rómába, miután törölte Bécsbe tervezett látogatását, mert az osztrák kormány Izrael iránti szolidaritásként felvonta az izraeli zászlót a szövetségi kancellária és a külügyminisztérium épületénél. Az iráni külügyminiszter ezt megelőzően Madridba látogatott, ahol találkozott Arancha González Laya spanyol külügyminiszterrel.

A török elnök is hétfőn beszélt telefonon a pápával

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ferenc pápával egyeztetett telefonon a közelmúltban kiújult izraeli-palesztin konfliktusról – közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága. A török vezető az elmúlt napokban nemzetközi szervezetek elöljárói mellett legalább 20 állam- és kormányfővel folytatott eszmecserét az ügyben.

Erdogan a hétfői beszélgetés során úgy vélekedett, hogy Izrael fenyegeti a közel-keleti régió biztonságát, majd szorgalmazta, hogy

a nemzetközi közösség tegyen konkrét lépéseket, és „adja meg Izraelnek a megérdemelt, elrettentő leckét”.


A török elnök azt hangoztatta: „amíg a nemzetközi közösség nem sújtja szankciókkal Izraelt, a palesztinok továbbra is mészárlás áldozatai lesznek”.

Erdogan Ferenc pápához intézve szavait hangsúlyozta, hogy a keresztény világ és a nemzetközi közösség mozgósítása szempontjából nagy jelentősége van annak az üzenetnek, amelyet a római katolikus egyházfő közvetít. A török vezető az ENSZ Biztonsági Tanácsáról (BT) szólva ugyanakkor nehezményezte, hogy nem tanúsított kellő felelősségtudatot az izraeli-palesztin konfliktust illetően.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

(MTI)

Fotó: ANDREW MEDICHINI / POOL / AFP