A mianmari szépségkirálynő a Miss Universe döntőjében a katonai junta ellen beszélt

2021-05-17 12:34:00
Mianmarban folyamatosak a tüntetések.

A hétvégén tartották Floridában a Miss Universe szépségverseny döntőjét, írja a 444 a Reuters beszámolója alapján. A mianmari versenyző, Thuzar Wint Lwin egy videóüzenetben azt mondta: „Haldokolnak az embereink, a katonaság sorra lövi le őket. Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy beszéljen Mianmarról. Miss Universe-ként a puccs óta én is annyiszor szólalok fel, ahányszor csak tudok.”

„Imádkozz Mianmarért”

A portál hozzátette: Thuzar Wint Lwin egyik annak a több tucat mianmari hírességnek, akik hangot adtak nemtetszésüknek, amiért a mianmari hadsereg február 1-jén, a választások utáni új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat. Azt írják, azóta gyakorlatilag folyamatosan tüntetnek az országban. Hangsúlyozták: jogvédők szerint a hadsereg legalább 790 tiltakozót megölt, és őrizetbe vettek több mint ötezer embert – köztük hírességeket is –, akik a puccs ellen tüntettek.

A katonai junta szóvivője egyelőre nem kommentálta a mianmari szépségkirálynő üzenetét.

Thuzar Wint Lwin megnyerte a legjobb nemzeti viseletnek járó díjat. Amikor ezt a ruhát viselte, a színpadon egy „Imádkozz Mianmarért” feliratú táblát tartott a kezében. A Miss Universe döntőjét végül a mexikói Andrea Meza nyerte.

Fotó: AFP