Nádas Péter: A kormányváltás önmagában nem jelent megoldást

2021-05-15 15:18:00
Az író nem látja az ellenzék „összetéveszthetetlen, intellektuálisan erős figuráit”.

Interjút adott a Könyvterasz nevű portálnak új esszékötete megjelenése kapcsán Nádas Péter. A beszélgetés során közéleti kérdések is szóba kerültek. 

„A mai közéletet uraló beszéd, gondolkodás legfőbb jellemzője, hogy az ellenségképzésen túl alig foglalkozik a másik szemszögével, tekintetével. Nem ez jelenti amúgy a kultúra végét?” – hangzik az egyik kérdés, az író erre így válaszol: „Nem, nem hiszem, hogy kultúrának bármiként vége lenne, a magyar kultúrának, vagy akár a szírnek. Ez inkább az egyik fázisa. Vannak integratív és dezintegratív korszakok egy kultúra történetében, vannak progresszióra és regresszióra hajló korszakok, vannak őrületesen kreatív és dögletesen ósdi vagy manierista korszakok, vannak hiperaktív és statikus korszakok. Most éppen egy hiperaktív, dezintegratív, regresszív, manierista korszakba fordultunk át. Úgymond a káosz kellős közepén időzünk, de még nem a vihar szemében. Mindez közel sem egyedül a mi kis hazánkra áll. A nagy elbeszélés soha nem nemzeti keretekben zajlik, mindig igen erősek az áthatások.”

Nádas szerint „bizonyára nem lenne rossz a kormányváltás, de önmagában valóban nem jelent megoldást. Hogy egészen személyes legyek, ma én nem tudnám jó szívvel a szavazatomat kinek vagy milyen pártnak adni. Még akkor sem, ha közben befognám az orromat. Mert

nem látom, hol vannak a kormányzásra kész ellenzék karakteres pártjai és összetéveszthetetlen, intellektuálisan erős figurái.

Önmagukban bizonytalan személyeket látok, akik nem tudják a saját témáikat megnevezni. Mintha nem tudnák, hogy egyetlen esélyük a nyíltság. Egy kezemen meg tudom számolni az erős karaktereket”.

Az író hozzáteszi: „Azt sem látom, hiába nézem, hogy az ellenzéki pártoknak vajon meddig ér el a hátországuk itthon és főleg külföldön, milyen állapotban van a választói bázisuk, azaz milyen a szellemi és milyen a financiális erők, milyen társadalmi rétegek vagy milyen pattanásig feszült embertömegek állnak mögöttük. Ha egyáltalán van ilyen tudásuk, akkor titokban tartják.”

Kép: MTI Fotóbank