Herendi Gábor szerint politikai okokból kaszálják el a filmterveit

2021-05-15 15:54:00
A rendező rosszul érzi magát ebben a rendszerben.

Herendi Gábor, a Valami Amerika-filmek, a Kincsem és a bemutatásra váró Toxikoma rendezője Veiszer Alinda műsorában arról beszélt: az elmúlt két évben hat filmjét kaszálta el a filmintézet – írja a Telex.

A rendező elmondta: volt olyan film, aminek a forgatókönyv-fejlesztésére még adtak támogatást, de a megvalósításra már nem, volt, amelyik az első körben elbukott. Herendi állítja: megkereste a döntőbizottság egyik tagját, mire ordítva közölték vele, hogy kérjen támogatást a freeSZFE-től.

Herendi arról is beszél, hogy ez a helyzet belekergette a politikába: „Magamnak is szemrehányást teszek, mert én régóta rosszul érzem magam ebben a rendszerben, de sokáig behúztam fülem-farkam. Szívesen posztoltam volna vagy megosztottam volna egy Facebook-bejegyzést, de aztán visszahúztam a kezem, hogy á, nem, én szeretnék filmet csinálni, és jobb, hogy ha nem néznek utánam. Ezt tökre szégyellem.”

Veiszer felidézi: Herendi egy interjúban a freeSZFE-s diákokat tulajdonképpen hősöknek nevezte, s tartott nekik egy egyhetes reklámfilm-rendezői kurzust, illetve beleegyezett abba, hogy a nevét felírják a freeSZFE honlapjára potenciális tanárként.

Fotó: MTI Fotóbank