Nyílt levélben kérdőjelezték meg Biden alkalmasságát

2021-05-14 21:33:00
„A főparancsnok szellemi és fizikai állapotát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Képesnek kell lennie arra, hogy akár éjjel, akár nappal gyors, pontos döntéseket hozzon nemzetbiztonsági kérdésekben” – fogalmaztak. Több mint 120 nyugalmazott tábornok és admirális írta alá a levelet.

A 124 korábbi katonai vezető által aláírt és a Flag Officers 4 America nevű szervezet által közzétett nyílt levélben azt írják: az „alkotmányos köztársaságunk elveszett a tisztességes és becsületes választások nélkül, amelyek pontosan tükrözik az emberek akaratát.” Mint fogalmaznak: „az FBI-nak és a (szövetségi) Legfelsőbb Bíróságnak gyorsan kell cselekednie ha választási szabálytalanságok merülnek fel, és nem szabad ezeket figyelmen kívül hagynia úgy, ahogyan azt 2020-ban tették”.

Biden, mint jó vezető?

A levél aláírói megkérdőjelezték Joe Biden alkalmasságát az elnöki posztra. Úgy fogalmaznak:

a főparancsnok szellemi és fizikai állapotát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Képesnek kell lennie arra, hogy akár éjjel, akár nappal gyors, pontos döntéseket hozzon nemzetbiztonsági kérdésekben.”

Levelükben az aláírók azt is megfogalmazták, hogy szerintük melyek az Egyesült Államokkal szembeni legfőbb fenyegetések. Ezek közé sorolták Kína térnyerését, az iráni nukleáris megállapodáshoz történő újbóli esetleges csatlakozást, a bevándorlást és a Keystone Pipeline olajvezeték építésének leállítását. 

Közösségi médiumok

Az aláírók követelték továbbá az úgynevezett tisztességes kommunikációról szóló, 1996-ban elfogadott törvény 230. szakaszának eltávolítását. A passzus kimondja, hogy például a közösségi internetes platformokat üzemeltető technológiai vállalatok nem tartoznak jogi felelősséggel a felhasználók által közölt bejegyzésekért és kommentekért. A választási kampányban Biden és Trump is egyetértett abban, hogy valamit kezdeni kell a technológiai cégek sebezhetetlenségét biztosító szabályozással.

A nyílt levél aláírói azt is hangsúlyozták, hogy szerintük „a konfliktus egyrészt a szocializmus és a marxizmus támogatói, másrészt az alkotmányos szabadság támogatói között zajlik”.

A Flag Officer 4 America nevű szervezet honlapján, bemutatkozásában azt írja, hogy „nyugalmazott katonai vezetők vagyunk, akik ígéretet tettek arra, hogy támogatják és megvédik az Egyesült Államok alkotmányát minden külföldi és belföldi ellenséggel szemben”. Mint írják: bár már visszavonultak az aktív szolgálattól, de kötelességüknek érzik, hogy tartsák magukat esküjükhöz, amely szerint „mindent megtesznek, amire ma is képesek, hogy megvédjék a nemzetet a szabadságát fenyegető veszélyektől.” 

(MTI)

Nyitókép: Nicholas Kamm / AFP