Ferenc pápa: Európát hideg és sötét demográfiai tél uralja

2021-05-14 13:16:00
Az egyházfő kijelentette, Európában tendenciaváltásra van szükség olyan reformokkal, melyek a családot helyezik a középpontba.

Hideg és sötét télnek nevezte az európai demográfiai helyzetet Ferenc pápa a születéscsökkenések problémájáról rendezett római találkozón pénteken, ugyanott az olasz kormányfő, Mario Draghi is új családpolitikát szorgalmazott. Ferenc pápa kijelentette, Európában tendenciaváltásra van szükség olyan reformokkal, melyek a családot helyezik a középpontba.    

Úgy vélte,

a fiatalok többsége gyermeket akar, de vágyaikat befagyasztja az Európát uraló hideg és sötét demográfiai tél.

Már nem a dicső múlt, hanem lakóinak kora teszi öreggé Európát

Megjegyezte, hogy az öregnek nevezett európai kontinens már nem dicsőséges múltja, hanem lakosságának előrehaladott kora miatt viseli azt a jelzőt. A katolikus egyházfő „generációs fenntarthatóságot” szorgalmazott, példaként említette a járványhelyzetben elszegényedett fiatalokat, akik a pápa szerint csak társadalmi és gazdasági szolidaritással képesek családot alapítani.    

Az Európa és kiemelten Olaszország súlyos demográfiai helyzetéről, a Vatikánnal szomszédos konferenciateremben rendezett találkozó a Születési Fórum nevet kapta. Elemzők rámutattak, hogy ez volt az első alkalom, hogy az olasz intézményes élet képviselői a születéscsökkenés megállításáról tartottak nyilvános rendezvényt.    

Mario Draghi kormányfő hangoztatta: gyerekek nélkül Olaszország eltűnik

A miniszterelnök a nőket támogató családpolitikát sürgetett.    

Gian Carlo Blangiardo, az Istat statisztikai hivatal elnökének adatai szerint Olaszország egységesítése, vagyis 1861 óta nem volt ennyire alacsony a születések száma. 2019-ben évi félmillió alá süllyedt a gyermekszületési szám, tavaly 407 ezren jöttek világra, ez év végére pedig 400 ezer alatti számot várnak.    

A születések és halottak száma alapján az utóbbi öt évben évente több mint 200 ezer fővel csökkent Olaszország lakossága. Elhangzott, hogy a tavalyi járványévben a felére esett vissza a házasságkötések száma a korábbi évi 184 ezerről. Az Istat elnöke rámutatott, hogy a demográfiai csökkentést egyedül Németország, Lengyelország, Szlovákia, Romania, valamint Magyarország tudta megfékezni megfelelő családtámogatási politikával.

(MTI)

MTI/AP/Andrew Medichini