Lapértesülés: Jemenben megölhettek egy magyar állampolgárt

2021-05-10 20:28:00
Hivatalos közlemény a magyar Külügy részéről még nem született a 43 éves Koltai György Abdulhakim állítólagos megkínzása és halála kapcsán.

Koltai György zenész 2006-ban tért az iszlám hitre és ment először Jemenbe a helyi népzenét tanulmányozni. Bár a polgárháború során már egyszer börtönbe vetették, ahonnan két év után szabadult, mégis visszatért 2019-ben a polgárháború sújtotta országba. Miután áprilisban újra elrabolták, de nem kaptak érte váltságdíjat, halálra kínozták a húszi lázadók a 43 éves Koltai György Abdulhakimot.  Halálhírét a jemenakhbar nevű lap tette közzé arab nyelven. 

 

A haláláról magyar barátainak hírt adó jemeni aktivista, Adel al-Huszeini szerint „a magyar férfit egy dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el az ország déli részén lévő Ádenben, majd megkínozták és megölték. A férfit arra kényszerítették, hogy segítsen váltságdíjat kikényszeríteni az elengedéséért cserébe, de miután ez nem sikerült, fogvatartói végeztek vele”.

 

„Minden magyar barátnak. »Kimo« 43 éves magyar állampolgár. Az emírségek támogatta Déli Átmeneti Tanács Waddah Hall börtönében tartották fogva. Megkínozták, ami után körülbelül egy hónapja kiszenvedett. Erről néhány kiszabadult fogoly értesített...”

Jemenben, már a polgárháború előtt gyakoriak voltak az emberrablások, 1996 és 2001 között összesen 157 külföldit raboltak el az országban váltságdíj reményében, többségében nyugati turistákat. 

Közelednek a jemenben proxy-háborút vívó nagyhatalmak

A jemeni polgárháború 2014 augusztusa óta tart, és éppen hétfőn ült tárgyalóasztalhoz a polgárháború mögött álló két térségi nagyhatalom, a shíta huszi lázadók mögött álló Irán és a szunnita kormányerőket támogató Szaúd Arábia között. A teheráni vezetés első alkalommal erősítette meg, hogy párbeszédet folytat regionális riválisával, Rijáddal.    

A két ország 2016-ban szakította meg diplomáciai kapcsolatait.

A szunnita királyság és a síiták védőhatalmaként fellépő Irán évek óta vetélkednek a vezető szerepért a régióban. A térség több konfliktusában – Jemenben, illetve Szíriában is – ellentétes oldalakat támogatnak.

Az utóbbi időben Szaúd-Arábia békülékeny hangnemet ütött meg, különösen miután Joe Biden amerikai elnök jelezte, országa kész lenne visszatérni az iráni nukleáris programról kötött többhatalmi megállapodáshoz. Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös például az állami televízióban kijelentette, hogy Rijád „jó és különleges kapcsolatot remél kialakítani Iránnal”, ha a teheráni vezetés felhagy „negatív viselkedésével”. Irán azzal reagált, hogy reményét fejezte ki a nézeteltérések rendezését szolgáló építő jellegű párbeszéd iránt a felek között.

Fotó: Twitter