Magyar modell

2021-05-09 10:35:00

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Fontos üzenettel érkezett a magyar delegáció Portóba, a pénteki szociális csúcstalálkozó előestéjén.

„Amikor az úgynevezett szociális pillérről van szó az Európai Unióban, Magyarország pontosan tudja, mit akar, és a már bevált, működő jó gyakorlatokat szívesen megosztja másokkal is. A magyar modellt a portói csúcs előtt Orbán Viktor kormányfő így foglalta össze: Magyarország munkaalapú társadalmat hozott létre, amely teljes foglalkoztatottságra, erős családpolitikára, a hazai össztermék öt százalékát kitevő családtámogatásokra épül.

A józan eszünk diktálja ezeket az alapvetéseket, de meglepő módon ezek távolról sem mindenhol egy­értelmű dolgok. Általánosságban persze sokan mondják, hogy persze, a munka fontos, a család fontos, de nem mindenhol a magyar modellt alkalmazzák – ugyanis ha felvállaljuk ezeket az elveket, akkor világosan ki kell mondani azt is, mit utasítunk el. A munkaalapú társadalom nem segélyekre, hanem munkára épül. A családtámogatás pedig egy nagyon tudatos politika, amelynek egyik alapelve, hogy a demográfiai gondokat nem bevándorlótömegek importálásával, hanem a családok, a gyermekvállalás támogatásával akarjuk orvosolni.

Ezt már nem veszi be olyan simán a nyugati liberális elitek gyomra. Vannak kulturális, történelmi háttérből fakadó különbségek az európai népek között, de az emberek nagy többsége mindenhol úgy gondolkodik, hogy a munka jó, a családtámogatás jó.

Látványos ellentét feszül a liberális elitek és az átlagemberek véleménye között. Erre remek példa, hogy néhány éve svéd baloldali politikusok hisztérikus cikkekben keltek ki a magyar családpolitika ellen, mert az a harmincas évek Németországát juttatta eszükbe. A közösségi oldalakon számos, normálisan gondolkodó svéd ember vetette fel, hogy mégis, mi a rossz abban, ha Orbán Viktor, a magyarok miniszterelnöke azt szeretné, hogy több magyar gyerek szülessen. A liberálisok megbetegítik, elsorvasztják a társadalmakat azzal, hogy elhitetik az emberekkel, bűnösnek kell érezniük magukat attól, hogy a sajátjaik felé húznak.

Mondhatja teljes meggyőződéssel egy svéd baloldali politikus, hogy neki mindegy, svéd gyerekek vagy szomáliai gyerekek születnek többen Svédországban, az emberek elsöprő többsége ezt nem így fogja gondolni, akkor sem, ha befogják a száját. Miközben a magyar delegáció a munkahelyteremtésre, családtámogatásra és innovációra épülő sikeres magyar modellt hirdeti Portóban, a balliberális oldal láthatóan alkatilag képtelen rá, hogy hatékonyan képviselje és megvédje a magyar érdekeket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.