Karácsony az Economistnak: Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok

2021-05-07 11:04:00
A brit lap szerint a főpolgármester az, aki 12 év után végre megfoszthatja Orbánt a hatalmától.

Az Orbán Viktor és a Karácsony Gergely közötti különbségek felsorolásával kezdi cikkét az Economist, amelyben bemutatja a főpolgármestert mint a magyar miniszterelnök lehetséges kihívóját. A portál szerint Karácsony a kozmopolita főváros embere, Orbán bázisa viszont a vidéki Magyarország, Orbán gyakorlatilag totális ellenőrzést gyakorol a Fidesz felett, amely 2010 óta irányítja az országot, Karácsony viszont hat párt szövetségének köszönheti a pozícióját.

A portál futballőrültnek nevezi Orbánt, aki 3800 férőhelyes stadiont építtetett az 1700 lélekszámú szülőfalujában, Karácsony pedig egy ezerszer nagyobb városba nem szeretne drága atlétikai stadiont. A főpolgármester segítségére van azoknak, akik további különbségeket is keresnek, kijelentette, hogy Orbán alacsony és kövér, ő viszont magas és vékony.

A portál szerint amilyen egyértelmű különbséget lehet tenni a két politikus között, ugyanez megtehető a magyar politikában is: Orbán és a Fidesz áll szemben a többi párttal. Miután az ellenzéki pártok 2010 óta háromszor veszítettek a parlamenti választáson, most összefogtak, hogy jövőre leváltsák Orbánt. A korábban a szélsőjobboldali nézeteket valló Jobbiktól kezdve a centrista liberálisokon át a szocialistákig terjedő szövetség együttvéve kaphat annyi szavazatot, mint a Fidesz, így több mint egy évtized után először van valakinek esélye arra, hogy Orbán helyére lépjen az ország élén – írják.

Előválasztás

Az Economist beszámol arról is, hogy nyáron kezdődik az előválasztási procedúra, amelynek révén kiválasztják az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. Karácsony 2019-es budapesti meglepetésgyőzelme volt az első példa arra, hogy ez a módszer sikeres lehet. A 45 éves közvélemény-kutatóból lett politikus azért győzhetett, mert a legkevésbé kifogásolható jelöltként képes volt megszerezni a sokszor rendkívül eltérő nézeteket valló választók támogatását – vélik.

2018 újratöltve?

A lap szerint két év elteltével Karácsony újra az előtt a dilemma előtt áll, hogy beszálljon-e a választási küzdelembe, de erről nem döntött még. A főpolgármestert gyakran éri az a vád, hogy

a „természetes szelídsége” inkább gyengeségnek tűnik sok választó szemében,

de a javára írják, hogy béketeremtő hírében áll és képes áthidalni a különböző támogatói csoportok közötti különbségeket. Ő nem szívesen harcol Orbánnal a miniszterelnök által felkínált harcmezőn. Más potenciális jelöltek nála sokkal konfrontatívabbak, Jakab Péter, a korábban szélsőjobboldali Jobbik elnöke például nemrég azt mondta Orbánnak, hogy ő még soha nem találkozott olyan gyáva emberrel, mint a miniszterelnök.

Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán a megújult Ecseri úti állomáson 2020. október 22-én.MTI/Máthé Zoltán