Transznemű játékvezető bíráskodott egy izraeli focimeccsen

2021-05-04 21:44:00
Sapir Berman sporttörténelmet írt a közel-keleti országban.

A tegnapi Hapoel Haifa–Beitar Jerusalem találkozó nem a hazaiak 3-1-es győzelme miatt marad emlékezetes, hanem azért, mert az 5. fordulóból bepótolt meccsen ténykedett először transznemű játékvezető az izraeli élvonal történetében. Sapir Berman örült, hogy a futballisták már nőként szólították meg – írja a Magyar Nemzet.

Sapir Bermant most először vezetett meccset azután, hogy

múlt kedden bejelentette, transznemű lett.

A 26 éves játékvezető elmondta, hogy belül mindig is nőnek érezte magát, már fiatalon is. Elárulta, hogy a labdarúgók már elkezdték a női megszólítást használni, amikor beszélnek hozzá héberül. „Valóban úgy érzik, hogy szeretnének valahogyan részt venni ebben a folyamatban, és amikor nem lenne szükséges, akkor is nőként szólnak hozzám. Hálás vagyok érte” – fogalmazott Sapir Berman, akit a CNN idézett.

Az izraeli bíró korábban úgy fogalmazott, szeretne magasabb szinten, hazája bajnokságán kívül is dolgozni, így az is elképzelhető, hogy egy napon a nemzetközi kupákban vagy válogatott meccseken láthatjuk. Egyébként nem ő az első transznemű játékvezető a futballban, a brit Lucy Clark 2018-ban tűnt fel.

Ez volt az első lépés a hosszú és csodálatos utazásban. Sapir, büszkék vagyunk rá, hogy veled tehettük meg” – köszöntötték az Izraeli Labdarúgó-szövetség Twitter-oldalán a bírót.

Nyitókép: Twitter