Júniusban jöhet az uniós oltásigazolás, amin egyelőre nem szerepelne az orosz és kínai vakcina

2021-04-27 12:22:00
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül nem vennék fel az uniós szintű igazolványba az orosz és a kínai vakcinákat.

A héten csütörtökön tárgyalja az Európai Parlament az uniós oltásigazolvány kérdését, a tagállamokat tömörítő Tanács már elfogadta saját álláspontját a kérdésben. Ha az EP dűlőre jut, utána megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások a szabályrendszer végső kialakításáról.

Az EP illetékesei a Portfolio összesítése alapján csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi használatra engedélyezett oltóanyagokat vennének fel az európai oltási igazolványba. Mivel az orosz és a kínai vakcinák egyelőre egyik feltételnek sem felelnek meg, így az ezekkel a szérumokkal beoltott személyek akkor utazhatnának be egy másik tagállamba, ha annak ez nincs ellenére. Ismert, hogy a Szputnyik V nevű orosz oltóanyag fejlesztője már kérte az EMA jóváhagyását, és ha megkapja az engedélyt, akkor ez a vakcina is bekerülhetne az oltási igazolványba. 

A képviselők remélik, hogy májusban sikerül majd nyélbe ütni a megállapodást a Tanáccsal, és így már júniusban hozzá lehet majd férni EU-szerte a dokumentumhoz. A Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék. Az oltási igazolványok addig maradnának használatban, ameddig a WHO a világjárványt befejezettnek nem nyilvánítja.

Nyitókép: Tabyldy Kadyrbekov / Sputnik / AFP