Újabb légi incidens történt Amerika és Oroszország között

2021-04-23 12:49:00
Orosz vadászrepülőgép kísért egy amerikai felderítő gépet a Csendes-óceán felett.

Két orosz-amerikai katonai légi incidens is történt pénteken a Csendes-óceán felett: az orosz légierő egy MiG-31 elfogó vadászrepülőgépet emelt a levegőbe, hogy az orosz államhatár felé közeledő amerikai felderítő repülőgép kíséretébe szegődjön, majd amerikai vadászgépek »útba igazítottak« két orosz felderítő repülőgépet.

Az első incidens is hasonló volt

Az első incidensről az orosz Csendes-óceáni Flotta tájékoztatott közleményében:

egy MiG-31 elfogó vadászrepülőgép a Csendes-óceán felől az orosz államhatár felé közeledő amerikai felderítő repülőgép kíséretébe szegődött.

A vadászgép pilótái RC-135 típusú hadászati felderítőgépként azonosították a célpontot. Az amerikai gép visszafordult a légi támaszpontjára. A flotta hangsúlyozza, hogy az orosz vadászgép a nemzetközi légtérhasználati szabályokat szigorúan betartva hajtotta végre a feladatát.    

A második incidensről az oroszok adtak hírt

A másik incidensről az orosz keleti katonai körzet sajtószolgálata tájékoztatott.

Eszerint az amerikai légierő F/A-18 típusú fedélzeti elfogó vadászgépei kísérték az orosz Csendes-óceáni Flotta légierejének két Tu-142-es, nagy hatótávolságú, tengeralattjárók elleni repülőgépeit az óceán feletti tízórás repülésük egyes szakaszain. A két orosz gép nyolcezer kilométert repült, és ugyancsak a nemzetközi légtérhasználati szabályokat szigorúan betartva hajtotta végre a feladatát.    

Az Interfax orosz hírügynökség emlékeztet rá: az orosz védelmi minisztérium április 10-én, 16-án és 19-én arról tájékoztatott, hogy a légierő MiG-31-eseket vezényelt amerikai és norvég járőröző repülőgépek elfogására a Barents-tenger felett.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/US Navy Office of Information/MC2 Samantha Jetzer