Tilos lesz térdelni és öklöt emelni a tokiói olimpián

2021-04-23 16:07:00
Nem akarja a NOB, hogy a stadionokban nyilvánítsanak a sportolók véleményt a rasszizmusról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy nem fog változtatni a politikai véleménynyilvánítási szabályain, így eldőlt, hogy a tokiói olimpián tilos lesz majd a térdeléssel és ökölfelemeléssel felhívni a figyelmet a rasszizmusra – írja a Hetek.

A NOB 50. cikkelye tilt mindenfajta „politikai, vallási vagy faji propagandát” a helyszíneken és bármely más olimpiai rendezvényen. A játékosokkal való egyeztetések után arra jutott a szervezet, hogy ezt a cikkelyt továbbra is alkalmazni kell, szabálymódosítás nem szükséges. A szabály felülvizsgálatát vezető Kirsty Coventry, a NOB Sportolói Bizottságának vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a megkérdezett sportolók többsége ellenezte a játéktereken vagy a dobogós helyeken zajló bármilyen politikai megnyilvánulást.

A NOB ajánlásai egy konzultációs folyamat eredményeként jöttek létre, amely 2020 júniusában kezdődött és több mint 3500 sportoló vett részt.

A sportesemények előtti térdelés George Floyd halála óta a Black Lives Matter mozgalom nyomására lett szinte bevett szokás sportolói körökben.

Nyitóképen: Térdelő focisták a Bundesligában. Fotó: Jürgen Fromme / dpa Picture-Alliance / AFP