A józan ész kudarca

2021-04-23 08:24:00

Földi László
Magyar Nemzet
Minden logikát nélkülöz, hogy a NATO regulázza meg hazánkat.

„Nem zárható ki, hogy Moszkva katonai boszorkánykonyhájában mindenféle helyzetre készítenek stratégiai és taktikai válaszokat, ahogy a NATO is – nagyon helyesen – törekszik erre. Kétségtelen, Oroszország arzenálja segítségével jelentős pusztítást tudna okozni egy világméretű katonai konfliktus esetén. De miért tenné, ráadásul éppen most, az orosz gazdaságot is súlyosan érintő pandémia idején? Moszkva gazdasági és politikai érdeke azt diktálja, hogy együttműködjön a fejlett világgal, ne pedig konfrontálódjon vele. Egy feszültséget gerjesztő stratégia Oroszország számára kezelhetetlen jövőt vizionálna.

A Fehér Ház akaratát is befolyásolni képes hadiipari vezetőknek a gazdasági depresszióból két kibontakozási lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy megpróbálnak komolyabb konfliktusokat generálni a különböző országok, leginkább nagyhatalmak között, ami újabb fegyverkezéshez – számukra megrendeléshez – vezethet. Ebben a globális játszmában Oroszország és Kína lehet reális célpont. Persze szó sincs atomháborúról, csak valamilyen harmadikországos hadszíntéren történő összecsapásra gondolnak, ahogy erre volt példa az orosz katonai bázissal is rendelkező Szíria NATO-csapatokkal való megszállása idején. A támadással évekre garantálták a katonai konfliktust és hadiszállítást.

Apropó, NATO-tagság és háttérgazdasági erőtér! Úgy tűnik, hogy a jól ismert Nyílt Társadalom Alapítvány is képes arra, amire a hadilobbi. Vagyis a keze már katonai magaslatokig ér, és nem átallja a NATO-t inzultálni, amikor arra szólítja fel, hogy vegyen részt Magyarország demokratikusan megválasztott kormányának megregulázásában vagy még inkább leváltásában. Tegye ezt azért, mert – mondják – a magyar jogállamiság már nyomokban sem lelhető fel a Kárpát-medencében.

Jómagam addig még képes voltam követni az összefüggéseket, amíg a Nyílt Társadalom Alapítvány fizetési listáján szereplő politikusok és kiszolgáló csatlósaik dörgedelmeket intéztek Magyarországhoz. Érthető volt az összefüggés, hisz mindenkinek el kell tűnnie, aki nem hajlandó a fő kottából játszani. Így a magyar kormány nem kívánt politikai tényezővé vált a háttérhatalom számára. A brüsszeli és a washingtoni bürokrácia pedig kezét-lábát törve igyekszik megszolgálni uraik bizalmát. De a legújabb, egyértelmű felhívás, hogy a NATO regulázza meg hazánkat, már minden logikát nélkülöz”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.