Medz Yeghern: Joe Biden is elismerni készül az örmény népirtást

2021-04-22 17:12:00
Sajtóhírek szerint az amerikai elnök a „népirtás” szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról. 

A hírügynökségek szerint noha a lépés mindenekelőtt jelképes lenne, de tovább élezné a feszültséget az Egyesült Államok és Törökország között. Biden – mint a források utaltak rá – a „népirtás” szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról. 

Joe Biden kimondaná a tabuszót az örmény holokauszt kapcsán    

Az idézett források mindazonáltal figyelmeztettek: 

nem kizárt, hogy a kétoldalú kapcsolatok fontossága miatt Biden az utolsó pillanatban meggondolja magát, és mégsem használja a kifejezést.    

Jen Psaki fehér házi szóvivő szerdán újságíróknak azt mondta: a Fehér Háznak valószínűleg szombaton lesz „több mondanivalója” az üggyel kapcsolatban, de részleteket nem közölt.   

Az örmények a „Medz Yeghern” kifejezést haszánlják az örmény népirtásra, mely Nagy Gonosz Bűnt jelent 

Az amerikai képviselőház és a szenátus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását

1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő később közölte: a – Donald Trump előző elnök vezette – amerikai kormány nem tekinti népirtásnak a történteket.   

A törökök, akik NATO-tagok, tehát Amerika szövetségesei az „Ermeni sorunu” azaz „örmény kérdés” kifejezést használják 

Történészek szerint az első világháború alatt,

1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén.

Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre. Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna