Spanyolország többmillió vakcinát adományoz Dél-Amerikának

2021-04-21 21:52:00
Spanyolország a koronavírus elleni vakcináinak 5-10 százalékát, mintegy 7,5 millió adagot dél-amerikai országoknak adományozza idén – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Andorrában, a 27. Ibero-amerikai csúcstalálkozón szerdán.

Elmondta: a COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer révén továbbítják majd az oltóanyagokat azután, hogy a lakosság átoltottsága Spanyolországban elérte az 50 százalékot, amire várhatóan valamikor júliusban kerül sor.    

Spanyolországban egy hét alatt adtak be 2 millió vakcinát

Carolina Darias egészségügyi miniszter madridi sajtótájékoztatóján közölte:

szerdán napi oltási rekord született a dél-európai országban 456 777 dózis beadásával, és elmondta azt is, hogy egy hét alatt kétmillió adag vakcinát használtak fel.    

Spanyolország több mint 14,9 millió védőoltást kapott négy európai engedéllyel rendelkező gyártótól. Az első dózist 9,8 millióan, a felnőtt oltandó lakosság 24,6 százaléka kapta meg. Mindkét adaggal több mint 3,6 millió ember oltási programja lett teljes, ez az oltandók 9 százalékát jelenti.  

A védettek száma meghaladta az összes fertőzöttét  

A tárcavezető hangsúlyozta: a teljes oltással rendelkezők száma már meghaladta azokét, akik a járvány kezdete óta megfertőződtek a koronavírussal.

„Ez azt jelenti, hogy a vírus előtt járunk” – jegyezte meg.    

Hozzátette: jövő héttől a Pfizer/BioNTech vakcinájából mintegy 1,7 millió érkezik hetente az eddigi 1,2 millió helyett.    A spanyol egészségügyi minisztérium jelentése szerint az elmúlt 24 órában csaknem hatezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a napi regisztrált esetszám meghaladta a tízezret. Az utóbbi egy hétben 302-en hunytak el a fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma 77 364.    

A szaktárca közegészségügyi bizottsága elvetette azt a javaslatot, hogy az RNS-alapú vakcinák (Moderna, Pfizer/BioNTech) két dózisa közötti időt megnövelje a gyártó által ajánlott 21 napon túl.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-EFE/Javier Cebollada, VI. Fülöp spanyol király egy kislánnyal beszélget a Zaragoza tartománybeli Fuendetodosban.