Kiakadtak a hollandok, mert a magyar állam megakadályozta az Aegon eladását

2021-04-21 09:39:00
A CIG Pannónia lehet az új befutó az üzletben.

A holland kormány diplomáciai úton adott hangot aggodalmának, miután a magyar állam megvétózta az Aegon Magyarország adásvételét – írta meg a Portfolio a Bloombergre hivatkozva. Mint írják, a Vienna Insurance Group (VIG) elutasítása után most a CIG Pannónia lehet a lehetséges befutó. A Portfolio becslései szerint azonban a CIG Pannónia kevés lehet az egyébként 100-150 milliárdot érő Aegon megvásárlásához.

Szokatlan a vétó

A magyar kormány még április elején vétózta meg a holland tulajdonban lévő Aegon Magyarország eladását az osztrák VIG számára. A döntés sokak számára azért volt meglepő, mert azt a Belügyminisztérium hozta meg az utolsó pillanatban.

A Bloomberg szerint az európai kormányok gyakran akadályoznak meg nagy tranzakciókat, hogy elejét vegyék a monopóliumok kialakulásának, vagy munkahelyeket óvjanak meg, illetve, hogy nemzetbiztonsági szempontokat érvényesítsenek. Jelen helyzetben azonban nem úgy tűnik, hogy az Aegon Magyarország ügye bármelyik kategóriába beleillene.

Bod Péter Ákos, korábbi jegybankelnök az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Magyarország élen jár az állami intervenciókban és a döntés tulajdonképpen ebbe a trendbe illeszkedik.

A CIG Pannónia lehet a befutó

Az Aegon Magyarország megvásárlására jelenleg a CIG Pannóniát tekintik potenciális befutónak. Az cég árfolyama egyébként a vétó hírét követően 13%-kal emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén, a 30 milliárd forintos piaci értéke azonban még mindig jóval kisebb az Aegonénál.

Fedák István, a CIG Pannónia vezérigazgatója novemberben azt mondta a Portfoliónak az Aegon esetleges állami felvásárlása kapcsolatban, hogy: Én nem vettem részt semmilyen erről szóló megbeszélésen. Nagyon örülnék egy ilyen tranzakciónak, de nem tudok róla, hogy mi ebben érdekeltek lennénk. Attól függően, hogy ki lesz az új tulajdonos, nagy mértékben át fog alakulni a magyar biztosítási piac, arra számítok, hogy át fognak rendeződni a piaci erőviszonyok”.

Kép forrása: MTI/Bizományosi: Róka László