Jogszerű lopás

2021-04-21 18:52:00

Papp Zsolt
Népszava
Az elmúlt hónapokban a kormány soha nem látott kvázi privatizációt vitt végbe.

„Észre sem vette senki, de az állam egyetlen kereskedelmi bankjának ellenőrzését átvette a felcsúti klán. Ugyanis a Budapest Bank Zrt.-t a kormány beolvasztotta a Magyar Bankholdingba, amelyben az állam csak kisebbségi tulajdonos. Többségi tulajdonos nincs, a részvényeken közel egyenlő arányba osztoznak Mészáros Lőrinc és Vida József érdekeltségei, valamint a magyar állam. Most még teljes az összhang a három tulajdonos között, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz. Előfordulhat, hogy kormány nem tud fellépni a közvagyon védelme érdekében, ha a két NER-milliárdos ezt másként gondolja.

Az elmúlt hónapokban a kormány soha nem látott kvázi privatizációt vitt végbe: több ezer milliárd forintnyi állami vagyont ajándékozott NER-alapítványoknak, vagy – mint a BB esetében – játszott át NER-milliárdosoknak. A Fidesz már komolyan számol a bukás lehetőségével, ennek jele, hogy az állami vagyon olyan mértékű ellenszolgáltatás nélkül magánosítása zajlik, amit korábban el sem tudtunk képzelni. Láthatóan arra készülnek, hogy a politikai hatalom elvesztése után is gátolják az új kormány, az ország működését. Mert azt hiszik, hogy ők mindent megtehetnek.

Ezek az ügyletek, a számtalan NER-alapítvány gründolása, a Budapest Bank elajándékozása saját maguknak, akárhogy szépítjük is, lopás. Kimeríti a Btk számos paragrafusát, például a hűtlen kezelést vagy a vagyoni hátrány okozását. Hiába történik kétharmaddal, hiába foglalják törvénybe, az az eredménye, hogy az állami vagyon felett egy szűk kör rendelkezik, és annak előnyeit nem a társadalom, hanem néhány kivételezett élvezi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.