Trócsányi: Az európai pártlisták újabb szakadékot húznak az emberek és a politika közé

2021-04-20 12:08:00
Trócsányi László szerint az európai parlamenti transznacionális választási listák gyengítenék a nemzeti pártok szerepvállalását.

Az európai parlamenti transznacionális választási lista gyengítené a nemzeti pártok szerepvállalását – hangsúlyozta Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A transznacionális lista kettős legitimációt hoz létre

A politikus az elképzelésről azt mondta, kettős legitimáció jönne létre, „tehát ez az ötlet igazából (...) nagy szakadékot hoz majd” a polgár és a megválasztott képviselő között.    

Emlékeztetett:

az Európai Unió jövőjéről szóló vitában ismét előkerült a transznacionális választási lista ötlete,

ráadásul most nagy hangsúlyt kapott, amit jelez az is, hogy Emmanuel Macron francia államfő is mellé állt.    

A nemzetközi lista a baloldali pártok szívügye

Hozzátette,

a transznacionális listát főként a baloldali és a liberális európai parlamenti pártok szeretnék;

szerintük az európai demokráciát úgy lehet megerősíteni, ha az európai pártokat erősítik meg, ezért létrehoznának egy közös pártlistát, amelyre a polgárok szavazhatnának.    

„Olyan emberekre kellene szavazni egy magyar polgárnak, akiket nem is ismer”

 – emelte ki Trócsányi László, hozzátéve, hogy az ötlet a nagy tagállamoknak kedvez, hiszen ezekben több ember él, így az ő szavazataik nagyobb súllyal esnének latba. Az EP-képviselő hangsúlyozta, az ötletet veszélyesnek tartja és semmiféleképpen nem tudja támogatni. Kérdésre elmondta azt is, az Európai Uniót most sok probléma sújtja, ezért Brüsszelben azt gondolják, hogy a központosítás megoldást jelenthet, vagyis egyfajta szövetségi állami berendezkedés felé mozdulnának el. Trócsányi László szerint ez szembemegy azzal, amit az európai "alapító atyák" egykor elképzeltek.

(MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd