Az Apple újra elérhetővé teszi a Parlert, a letiltott konzervatív közösségi oldalt

2021-04-20 07:14:00
Hatalmas vitákat váltott ki az internetes szólásszabadságról, amikor januárban eltávolították a Parlert az alkalmazások közül.

Az Apple újraindítja az internetes szólásszabadságról szóló vita középpontjában álló Parler nevű, konzervatív közösségi média alkalmazását – jelentette be hétfőn este az Apple. A számítógépeket és okostelefonokat gyártó óriásvállalat

„kifogásolható tartalom” ürügyén januárban távolította el a Parlert

a megvásárolható alkalmazásokat tartalmazó tárhelyéről, az úgynevezett App Store-ból. Az Apple vezetése hétfőn a Mike Lee utahi republikánus szenátornak és Ken Buck coloradói republikánus képviselőnek küldött levelében tudatta, hogy a Parler továbbfejlesztett alkalmazását hamarosan jóváhagyják, így az ismét elérhető lesz a felhasználók számára.

Az Apple párbeszédet folytatott a Parlerrel

Az óriáscég levelét Buck képviselő hozta nyilvánosságra a Twitteren, majd a  hírt megerősítette Lee szenátor irodája is. Az Apple nem kívánta kommentálni az információt, a Parler pedig nem reagált a The Wall Street Journal című lap munkatársának megkeresésére. A képviselőknek küldött levélben az Apple vezetése kiállt a korábbi döntése mellett, amellyel eltávolította az alkalmazást az elérhető appok tárhelyéről.

Az indoklásban olyan korábbi Parleren megjelent posztokra hivatkoztak, amelyek szerintük rasszisták voltak és vallásokat ócsároltak, vagy erőszakra buzdítottak. Az Apple tájékoztatása szerint munkatársai január óta „érdemi és tartalmas párbeszédet” folytattak a Parler dolgozóival, és az alkalmazást gyártó cég további fejlesztéseket és szabályozást ígért. Ezek mibenlétéről azonban nem közölt részleteket.         

Ken Buck képviselő a Twitteren  úgy fogalmazott: a döntés

„hatalmas győzelem a szólásszabadság számára”

A Parler közösségi portál – amely megjelenési formájában a Twitterhez hasonlít – 2018-ban indult, és rendkívül gyorsan népszerűvé vált Donald Trump republikánus elnök támogatói körében. Felemelkedése egybeesett azzal, amikor a Twitter egyre agresszívabban lépett fel a nem tetsző tartalmak ellen, sok Twitter-fiókot be is tiltott. Mark Meckler, a Parler igazgatója februárban azt közölte, hogy a platformnak több mint 20 millió felhasználója van.

(MTI)

Fotó: MTI