Tízezer résztvevős tesztpartit szerveznek Hollandiában

2021-04-19 16:31:00
Orvosok, ápolók, vendéglátósok, kutatók a rendezvény lemondására szólítottak fel.

Felháborodást váltott ki Hollandiában az a szombatra tervezett tízezer fős tesztparti, amellyel azt akarják megállapítani, hogy mennyire biztonságosak az ilyen nagyszabású rendezvények a koronavírus-járvány idején.

Orvosok, ápolók, vendéglátósók, kutatók a rendezvény lemondására szólítottak fel. Az általuk kezdeményezett felhívást már több mint 350 ezren írták alá.    

A népszerű 538 Rádió kapott engedélyt arra, hogy az ország déli részén lévő Bredában megszervezze a rendezvényt, amely része lenne a Fieldlab kutatóprogramnak a biztonságos rendezvényszervezésről. Eddig ebben a programban rendeztek már konferenciát, színházi előadást, futballmeccset és popkoncertet. A résztvevőknek negatív koronavírustesztet kellett felmutatniuk és magatartásukat megfigyelték ezen rendezvények alatt.    

Bár kutatási célból szervezik a rendezvényt, az orvosokat felháborította a kezdeményezés.

„Tízezer fős partit rendezni 400 méterre egy Covid-19 betegségben szenvedőkkel teli kórháztól, a betegek és a kórházi személyzet arculcsapását jelenti” 

– hangoztatták. Tudósok is megkérdőjelezték egy ilyen kutatás tudományos előnyeit. Politikusok arra hívták fel a figyelmet hogy lehetetlen többezer bulizót ellenőrzés alatt tartani.    

A helyi önkormányzat hétfő este dönt arról, megtarthatják-e a rendezényt. Hollandiában december közepe óta szigorú korlátozásokkal próbálják feltartóztatni a koronavírus-járvány terjedését, de az esetszámok még mindig magasak, a kórházak és az intenzív osztályok túlterheltek. A százezer emberre jutó fertőzöttek száma a közelmúltban majdnem elérte a 300-at egy hét alatt.

(MTI)

(A kép illusztráció. Fotó: MTI)