Úgy földre tepertek egy férfit a román rendőrök, hogy meghalt

2021-04-19 14:39:00
A romániai Pitesti-en őrizetbe vették a két rendőrt.

Pénteken délelőtt tűz ütött ki egy pitesti lokálban. A rendőrök a tűzoltók munkáját segítették, amikor távozásra szólították fel a lokál teraszán tartózkodó vendégeket. Egy ittas férfi azonban nem engedelmeskedett, vitába szállt a rendőrökkel, ezért a földre teperték. A férfi az intézkedés során meghalt. A helyszínen tartózkodó mentők gyorsan közbeléptek de újraélesztési kísérleteik eredménytelennek bizonyultak. A történtek mobiltelefonnal készített felvételei bejárták a román sajtót. Ezeken az látszik, hogy az egyik rendőr a hasán fekvő férfin térdel.

Az esetet a román sajtó az amerikai rendőrök intézkedése közben meghalt George Floyd esetéhez hasonlította. Utóbbi heves, és helyenként erőszakos tüntetéssorozatot indított el az Amerikai Egyesült Államokban. Az ügyészség előbb anélkül vizsgálta az ügyet, hogy meggyanúsította volna a rendőröket. Szombaton azonban a törvényszéki orvosi intézet közzétette az áldozat boncolásának előzetes eredményeit, amelyek szerint a férfi erőszakos halált halt, és halálát fulladás okozta. Ezt követően vették őrizetbe az intézkedő rendőröket.

Lucian Bode belügyminiszter hétfői nyilatkozatában sajnálatosnak tartotta az ügyet, és úgy vélte: „minden, tragédiával végződő intézkedés arculcsapás a rendfenntartó rendszer számára”. Azt is hozzátette: a hasonló esetek rombolják az állampolgároknak a rendőrségbe vetett bizalmát. Megjegyezte azonban, hogy a pitesti tragédiában egyéni a felelősség, és nem szabad az esetből a rendőrség egészére vonatkozó következtetéseket levonni. A rendőröket visszaéléssel és halált okozó testi sértéssel gyanúsítja az ügyészség. A dél-romániai Arges megye törvényszéke hétfőn dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e az érintett rendőröket.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Frank May / dpa / AFP