Peking elítéli az amerikai-japán nyilatkozatot, amelyben Kína megfékezéséről volt szó

2021-04-17 11:04:00
Szerintük az igazi veszély a térségben Japán, aki a fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet az óceánba önti.

Peking aggasztónak nevezte és határozottan elítélte szombaton az előző napi washingtoni amerikai-japán csúcstalálkozón kiadott közös nyilatkozatot, amely elsősorban a Kína általi fenyegetés elhárításáról szól. Az Egyesült Államok ebben megújította a Japánnak nyújtott biztonsági garanciáját, amely szükség esetén atomfegyverek bevetését is jelenti.

Kína megvédi az érdekeit

„Kína határozottan megvédi nemzeti szuverenitását, biztonsági és fejlesztési érdekeit” –  szögezte le Peking a Kína washingtoni nagykövetsége által kiadott közleményben. „Az amerikai-japán nyilatkozat messze túlmegy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szokásos mértékén. A két fél árt harmadik országok érdekeinek, az ázsiai-csendes-óceáni térség országai közötti kölcsönös megértésnek, bizalomnak, békének és stabilitásnak” –  szögezte le a kínai vezetés.

A közös nyilatkozat szerint Washington biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, de japán fennhatóság alatt álló –  lakatlan –  Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-) szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren. Washington szükség esetén habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére minden képességével”, ideértve a nukleáris képességeit is –  áll a nyilatkozatban.

Felrótták a japánoknak a fukusimai radioaktív víz óceánba öntését

„Az Egyesült Államok és Japán azt állítja, hogy készek szembeszállni a regionális fenyegetésekkel, pedig a térség biztonságára most a legnagyobb veszélyt az az egyoldalú japán döntés jelenti, miszerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet az óceánba engedik” –  olvasható még a kínai közleményben.

A japán kormány a héten döntött úgy, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a sérült fukusimai atomerőmű radioaktív vizét kezelés után a tengerbe engedik. A létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) várhatóan két év múlva kezdi meg a víz tengerbe engedését.

(MTI)

Címlapképen: A Tiltott Város

Kép forrása: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP