Vona szerint nem tudni, képes lenne-e az ellenzék kormányozni

2021-04-16 10:31:00
A Jobbik egykori elnöke szerint a judapestező Bíró ügyefogyott magyarázkodása helyett őszinte beszédre lenne szükség.

Vona Gábor a Hetek podcast-adásában arról beszélt, hogy a néppártosodás vágya, igénye 2013-ban fogalmazódott meg benne. Olyan helyzetbe került, hogy döntenie kellett, vagy elhagyja a pártját, vagy játssza tovább, amiben már nem hisz, vagy megpróbálja a benne elindult változást a pártjában is keresztülvinni, s ezt a legutóbbi megoldást választotta. Ez többé-kevésbé sikerült is – fogalmazott, és belátja, hogy komoly vitája lenne a régi, 7 évvel ezelőtti Vona Gáborral.

Az egykori pártelnök elismeri a személyes felelősségét abban, hogy félrenézett és megpróbálta szőnyeg alá besöpörni a Jobbikot érintő antiszemita és rasszista jelenségeket, megnyilvánulásokat. Azonban visszautasítja, hogy ő, illetve a Jobbik deklaráltan antiszemita lett volna. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szerinte ettől függetlenül nem szabad a Jobbikra hárítani a magyarországi antiszemitizmust, mert az párttól függetlenül jelen van lappangó módon a társadalomban, amit érdemben ki kellene beszélni. Nagy bajnak tartja, hogy törzsi gondolkodás – amely a félelemből alakul ki – jellemzi az országot, és amit most ő képvisel, az már nem egy pártpolitikai gondolat.

Vona Gábor beszélt Bíró László, országgyűlési képviselőjelölt judapestezős posztjának tanulságáról is. Azt mondta, Bíró megpróbálta megmagyarázni a bejegyzéseit, de ez ügyefogyott módon sikerült csak, ehelyett őszintén kellene beszélni. A zsidó emberekben ugyanis érthető okokból van egy sebzett, traumatizált lelkiállapot, a magyar társadalomban pedig van egy lappangó ellenérzés a zsidó emberekkel szemben, aminek történelmi okai vannak – fogalmazott. Hasonló a helyzet a cigánysággal kapcsolatban is – állítja.

A Második Reformkor Alapítvány alapítója arról is szólt, hogy nem örül a közbeszéd eldurvulásának, úgy véli, afelé tartunk, hogy az ellenzéki szavazók hardcore része annak örülne, ha már vér is folyna. Az egykori politikus szerint ez azért baj, mert a szellemet majd nehéz lesz visszagyömöszölni a palackba. De abban bízik, hogy ezek a közeledő előválasztás miatt vannak, s választóknak szólnak, s ha kiderül, ki lesz a miniszterelnök-jelölt, illetve kik lesznek a képviselőjelöltek, a hangnem mérséklődni fog. 

A parlament választási esélyeiről azt mondta, korábban azt gondolta, hogy a Fidesz leválthatatlan, annyira beágyazódott a társadalomba. Most már lát ebben változást, főleg a koronavírus-járvány miatt, ezért akár nyerhet is szerinte az ellenzék. Azonban hogy tudnak-e majd kormányozni, arról fogalma sincs, mert erről nem adnak semmi jelet – véli Vona.