Mindig rajongtam érte! – Eszenyi Enikő Törőcsik Mariról

2021-04-16 17:03:00

Írta: Őry Krisztina
A Mandiner megkereste Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színésznőt, a Vígszínház volt igazgatóját, aki megrendülten idézte fel emlékeit a ma reggel elhunyt Törőcsik Mariról.

„Törőcsik Mari a magyar színjátszás egyik legnagyobb alakja. Gyermeki tisztasággal és különleges nőiességgel ragyogott. Mindig kiemelkedőt alkotott, sajátos, egyéni látásmóddal és nagy életismerettel közelítette meg szerepeit. Sokat játszottunk együtt, színpadon és filmekben is. Első találkozásunk a Színház és Filmművészeti Főiskolán volt, amikor Jurij Petrovics Ljubimov több hétig tanított bennünket. Mari Garas Dezsővel együtt bejárt az órákra. Később egy nagyszerű próbafolyamatot éltünk meg közösen, amikor Kornis Mihály Kozmáját próbáltuk Papp Verával hármasban. Törőcsik Mari

az édesanyámat játszotta a darabban, ez olyan élmény volt, ami a pályámat nagyban meghatározta.
Törőcsik Mari és Eszenyi Enikő

Mindig rajongtam érte, és sokat kaptam tőle. A legkedvesebb ereklyém egy fekete perzsa bunda, amit nekem ajándékozott. Számos filmben játszottunk együtt, játszottam szerelménél, Maár Gyulánál, amit ő mindig nagy figyelemmel kísért. Abban a szerencsében is részem lehetett, hogy amikor az Átutazók című darabot rendeztem a Vígszínházban, megkértem őt, hogy játsszon el egy néma szerepet, amit ő boldogan elvállalt. Zseniális volt! Voltam nála Velemben, ücsörögtünk a diófája alatt, és hallgattam, ahogy mesélt Majorról, Iglódi Pistáról és Tordy Gézáról. Legutóbb a születésnapomon beszéltünk januárban, akkor hallottam a hangját utoljára, ami örökké a fülemben cseng. Viszem magammal, megrendülten.”

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs