Lemondott Raúl Castro kubai pártelnök

2021-04-16 21:36:00
Átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.

Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről, a 89 éves politikusnak a zárt körű eseményen mondott felszólalásából a televízió idézett.

 Mint mondta, elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely „tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel”. Hozzátette azt is, hogy „amíg él, kész lesz megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust”.

Raúl Castro először 2006-ban ideiglenesen átvette az ország irányítását betegeskedő bátyjától, Fideltől. 2008-ban hivatalosan is Kuba elnökévé választották. Posztjára 2013-ban újraválasztották és 2016-ban a Kubai Kommunista Párt főtitkári tisztét is megkapta. Elnöksége alatt a zárt kommunista rendszer óvatos gazdasági és társadalmi reformjába kezdett. Rendezte a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, nagyobb teret engedett a gazdaságban a magánszektornak és csökkentette a kubaiakra vonatkozó utazási és egyéb tilalmakat.

(MTI)

Nyitókép: Ariel Ley Royero/ ACN / AFP