Szlovák lap: Matovic ellenségnek tartotta Orbánt, ma a Szputnyikkal segítik egymást

2021-04-14 09:50:00
Az Aktuality.sk elemezte cikkében, hogyan talált egymásra vakcinaügyben a két politikus.

Igor Matovic volt szlovák kormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter a politikai karrierjének a kezdetén még az ellenfelének tartotta Orbán Viktor miniszterelnököt, ma azonban barátjának nevezi őt – írja az Aktuality.sk.

Ellenségből barát

A korábban a kettős állampolgárságról szóló törvény ellen nyíltan tiltakozó Matovic a koronavírus-járvány hatására változtatott viszonyán a magyar kormányfő irányába. A pénzügyminiszternek ugyanis segítségre van szüksége a Szlovákiában még nem regisztrált Szptunyik V orosz vakcinával kapcsolatos kérdésekben.

Ugyan a személyes kapcsolat mindig is jó volt a két politikus között, Matovic miniszterelnöksége alatt még olyan törvénymódosítást fogadott el a szlovák törvényhozás, ami korlátozta a kettős állampolgárság megszerzésének a lehetőségét. Ez komoly hátrányt jelentett a felvidéki magyarságnak és nyíltan szembement a Fidesz-KDNP kormány külhoni magyarokat támogató politikájával.

„Ez egy szép barátság kezdete”

A fentiek ellenére a szlovák politikus mindig is próbált közel kerülni azokhoz a személyekhez, akik kapcsolatot tartottak fenn Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A cikk írója a fentiekből azt a konklúziót vonja le, hogy az orosz vakcina ügyében történő együttműködés Orbán és Matovic között egy észszerű kiteljesedése volt egy hosszú és komplikált kapcsolatnak. Jól mutatja ezt, hogy a szlovák politikus a nyíltan Orbánnal szimpatizáló Gyimesi György képviselőt választotta segítőjének a közelmúltban történt budapesti egyeztetésen.

Kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd