Igor Matovic Budapesten tárgyal Orbán Viktorral az orosz vakcinákról

2021-04-09 14:29:00
Szlovákia volt kormányfője a közösségi médiában jelentette be, hogy pénteken Budapestre utazik, hogy Orbán Viktor kormányfővel és Szijjártó Péterrel tárgyaljon.

Szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V-vakcinát az orosz fél szerint.  Az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) csütörtökön a Twitteren jelentette be a hírt.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, volt miniszterelnök a közösségi hálón megerősítette: az RFPI „arra kért bennünket, hogy adjuk vissza a Szputnyikot és bontsuk fel a szerződést”.

A Paraméter azt írja, „a jelenlegi pénzügyminiszter éppen csak megérkezett Moszkvából és már megy is Budapestre, hogy

Orbán Viktor kormányfővel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel is egyeztessen az orosz oltóanyaggal összefüggésben”.

Matovic korábban a Facebook-oldalán is jelezte, szívesen leírná őszintén a Szputnyik-ellenességgel kapcsolatban, hogy „milyen disznóságokra képesek egyesek piszkos céljaikért, de egyelőre inkább azt akarja elérni, hogy Szlovákia ne essen el végérvényesen az orosz vakcinától”.

Matovic állítása szerint félmillió szlovák csak az orosz vakcinát fogadná el, és az ország tömeges immunizálása ezen emberek nélkül elképzelhetetlen. 

Matovic még miniszterenökként „Szlovákia barátjának” nevezte a magyar külügyminisztert, és elismerte, hogy Szijjártó Péter segített neki beszerezni az orosz vakcinát és ő látta el a szükséges információkkal, küldte el neki az orosz gazdasági miniszter elérhetőségét. A Szijjártó-Matovic-sajtótájékoztatót itt nézheti élőben

Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet