Saját helyettese zárta ki a nagykövetségről Mianmar londoni nagykövetét

2021-04-08 08:51:00
A diplomata a katonai junta nevében „átvette az irányítást”.

Mianmar londoni nagykövete szerdán azt közölte, a helyettese kizárta őt a diplomáciai képviselet épületéből, és a junta nevében átvette az irányítást.

Puccs a nagykövetségen

Ez tulajdonképpen egy puccs, méghozzá London közepén”

– hangsúlyozta újságíróknak Kjau Zvar Minn a nagykövetség épülete előtt, és hozzátette, kapcsolatba lépett a brit külügyminisztériummal. Diplomáciai források megerősítették, hogy a nagykövet helyettese, Csit Vin átvette az irányítást a diplomáciai képviseleten.

Kjau Zvar Minn nemrég szakított a délkelet-ázsiai ország demokratikus kormánya ellen február elején puccsot végrehajtó hadsereggel, amelyet márciusban felszólított, engedje szabadon a hatalomátvétel nyomán őrizetbe vett Aung Szan Szú Kjit, Mianmar addigi de facto vezetőjét.

Ellenállás várható

A rendőrség bejelentése szerint az épület előtt tüntetők gyülekeznek, a nagykövet pedig nem hajlandó elhagyni a helyszínt arra hivatkozva, hogy „ez az ő épülete”. A brit külügyi tárca egyik szóvivője által jegyzett közlemény szerint a minisztérium további részleteket igyekszik megtudni az ügyről.

Az Egyesült Királyság a mianmari hadsereg puccsát követően szankciókat vezetett be egyes tábornokok, illetve a hadsereghez köthető üzleti érdekeltségek ellen, London pedig felszólította a juntát, haladéktalanul állítsa helyre a demokráciát.

(MTI)

 

Címlapképen: Kjau Zvar Minn (bal) a nagykövetség előtt

Képf forrása: Niklas Halle’n / AFP