Az Iszlám Állam foglyokat engedett szabadon

2021-04-08 07:44:00
Négy ember továbbra is fogságban.

Az Iszlám Állam terroristaszervezet 46 embert engedett szabadon szerdán abból az 50-ből, akiket gombászás közben rabolt el előző nap Szíria nyugati részén, Hama tartományban – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) bejelentéséből. A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő szervezet szerint

a szabadon engedettek közt 13 rendőr is van.

A tartomány keleti részén található asz-Szaanba számos család költözött korábban amiatt, hogy az értékes szarvasgomba szedésével foglalkozzon. A dzsihadisták azzal vádolták a gombaszedőket, hogy támogatják Bassár el-Aszad elnök kormányzatát, és a hadseregnek dolgoznak, ezért egy rajtaütés során elrabolták őket. A támadásban egy civil meghalt. Az esetről korábban mi is beszámoltunk.

Bár az Iszlám Állam döntő vereséget szenvedett, és elvesztette korábbi területeit mind Szíriában, mind Irakban, szétszéledt harcosai közül jó páran bevették magukat a sivatagokba, és onnan kiindulva hajtanak végre támadásokat: 2019 márciusa óta 1381 szíriai katona és kormányközeli milicista vesztette életét a dzsihadisták támadásaiban. Ugyanebben az időszakban 896 iszlamistát is megöltek.

(MTI)

A címlapkép illusztráció.

Kép forrása: AFP