Szijjártó: Vakcinával segítjük cseh barátainkat

2021-04-03 15:06:00
Az Európai Bizottság elhibázott vakcinabeszerzése miatt Csehország (is) nehéz helyzetbe került – fogalmazott a külügyminiszter.

Magyarország – Ausztriához és Szlovéniához hasonlóan – segít Csehországnak és 40 ezer vakcinát ad május első felében, addigra ugyanis Magyarországnak lesz annyi oltóanyaga, hogy mindenkit be tud oltani – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

Szijjártó Péter a bejegyzésében úgy fogalmazott, az „Európai Bizottság elhibázott vakcinabeszerzése miatt Csehország (is) nehéz helyzetbe került”„Mivel mi időben léptünk és a kormány a brüsszeli közös beszerzés mellett nagy mennyiségben keleti vakcinákat is vásárolt, az Európai Unióban élen járunk a lakosságarányos beoltottság tekintetében” – fejtette ki a miniszter.

Frissítés:

A cseh közszolgálati televíziónak Andrej Babis cseh miniszterelnök azt mondta: „felhívtam Orbán Viktor magyar kormányfőt, akit barátomnak tartok, és megkértem a szolidaritásra. Megígérte, hogy május első hetében 40 ezer vakcinát enged át nekünk, Pfizert vagy Modernát”.

 

(MTI)

Nyitókép: Facebook