Párizs: június végéig várni kell a Szputnyik V európai engedélyezésére

2021-04-01 22:12:00
Több francia politikus is azzal vádolja az orosz kormányt, hogy a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren.

Nem várható a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcina európai uniós engedélyezése június vége előtt – jelentette ki csütörtökön a francia Európa-ügyi államtitkár.

„Van egy első vizsgálati szakasz, amelyet tudományos értékelésnek nevezünk, és valószínűleg, ahogy hallottuk, ez legalább június közepéig eltart” 

– mondta Clément Beaune a szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.    

„Ezt követően az utolsó fázis az Európai Gyógyszerügynökség véleménye a piacra kerülés engedélyeztetéséről, amely néhány hetet vesz igénybe. Azaz ez nem olyan oltás, amely feltehetően június vége előtt engedélyezett lesz” – tette hozzá.    

„Júniusban az Európai Uniónak sokkal több vakcina áll majd rendelkezésére (más gyártóktól), a kereslet kevésbé lesz jelentős (az orosz oltóanyagra)” 

– hangsúlyozta.    

Beaune más francia politikusokhoz hasonlóan úgy vélte, hogy Moszkva gyártókapacitásai korlátozottak, és az orosz kormányt azzal vádolta meg, hogy a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren.    

„Vannak geopolitikai lépések vagy kommunikációs eszközök, amelyeket orosz barátaink arra használnak, hogy mutassák, mennyire jelen vannak az Európai Unióban” – fogalmazott. Hozzátette:

„Ne legyünk naivak, az oroszoknak az Európai Uniót megosztó stratégiája eddig hálaistennek nem működött, néhány bicskaszúrást leszámítva.”   

Clément Beaune ugyanakkor hozzátette, hogy a francia kormány „nem zár ki semmilyen megoldást, semmilyen lehetőséget, de ne legyenek illúzióink az orosz vagy kínai vakcinákat illetően.”    

A kormánytag azt is elmondta, hogy Franciaország arra kéri az európai tagállamokat, hogy még a nyár előtt tegyék le az asztalra azt a több milliárd eurót, amelyre a koronavírus elleni második generációs oltás kifejlesztésére szükség van, annak érdekében, hogy az Európai Unió ne szenvedjen még egyszer hátrányt az oltóanyagok beszerzésében. 

(MTI)

Kép forrása: MTI