Öregecskedő demokraták

2021-03-31 19:33:00

Bán Károly
Magyar Hírlap
Nyolc évvel ezelőtt egy debreceni portálon olvastam egy cikket, az volt a címe, hogy A lottómilliomos munkanélküli segélyen él, mert eltűnt a K&H Bankban a pénze.

„Egészen pontosan százötvenmillió forint, amit a család legifjabb tagja kapott a szelvény gazdáitól, a szüleitől. Nem térnék most ki a részletekre, hogyan és miként, mindenesetre amikor bement a fiókba, a tőke- és hozamgarantált befektetésének, amit négy évre kötött le, hűlt helyét találta. A pénzt elvitte a válság vagy a cica, hősünk sose tudta meg. Hiába reklamált, banktitokra hivatkozva nem mondtak neki semmit a pénz elszivárgásáról.

Ezt a történetet azért meséltem el, hogy jelezzem vele, mi szóltunk. Ilyen még Magyarországon is csak baloldali kormányok idején fordulhatott elő. Jövőre választások lesznek, most is válság van, és ha visszatér az az időszak, amiben az ikonikus brókerbotrány is megtörténhetett, amelyben ennél kicsit nagyobb összegek is eltünedeztek, milliárdban is, akkor jó lesz vigyázni, nehogy még egyszer átéljünk hasonló »élményeket«, amelyek egyszer már romba döntöttek, és az IMF karjaiba hajtották egy ország bukott vezetőjét.

Amit most érzékelünk a hibridkoalíciónál, a turmixbaloldalnál, abból ugyan mi más jöhetne ki? A baloldalhoz közeli Civitas Intézet kutatása szerint a szanaszét szakadt Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt. Ennél rosszabb csak az lenne, ha a DK vinné a pálmát. Az öregecskedő feleségek helyett maga a megöregedő Gyurcsány Ferenc pártja elöregedő szavazótábora miatt a fiatalokra hajt, a szegénylegényt alakító hatmilliós Jakab Péter, a »baloldalban végbélkúpként feloldódó« Jobbik-elnök a párt vidéki szavazótáborát próbálja visszacsábítani, míg a Lenin-fiúként fenyegetőző Fekete-Győr András az Orbán-fóbiás baloldali kemény magot vette célba.

Ebből kéne a baloldalon kormányképes alternatívát összegyúrni. Ám ez ma ott tart, hogy a láthatatlan párt, a Párbeszéd – Karácsony Gergely virtuális főpolgármester szavait idézve – azért jött létre, hogy az ellenzéki oldalon alternatívát kínáljon a baloldali pártokkal szemben. Hát ezzel úgy kínálták meg a társadalmat, hogy maguk is összegyurcsányozódtak.

Ami pedig a K&H-ban eltűnt lottópénzt illeti, az nem lett meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.