Egy berlini szervezet szerint igazságtalan a magyar választási rendszer

2021-03-23 07:42:00
A magyarországi lakhellyel rendelkezők, akik külföldön dolgoznak vagy tanulnak, csak egy-egy külképviseleti helyiségben szavazhatnak.

A berlini Freie Ungarische Botschaft (FUB) petíciót indított azért, hogy a választás napján külföldön tartózkodó magyarok mindenhol levélben szavazhassanak. Erről Pápai Nikoletta beszélt a Spirit FM „Viccen kívül” című műsorában, amelyet az Atv.hu szemlézett. Az FUB aktivistája kifejtette, hogy a jelenlegi választójogi szabályozás szerintük nagy mértékben és amúgy szükségtelenül akadályozza az országgyűlési választások napján nem Magyarországon tartózkodó állampolgárok választáshoz fűződő jogának gyakorlását.

Ugyanis jelenleg a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, külföldön élő választópolgárok (döntően a határon túl élő magyar kisebbségek tagjai) postai úton is leadhatják szavazatukat a pártlistákra. Ezzel szemben magyarországi lakhellyel rendelkező társaik, akik külföldön dolgoznak vagy tanulnak, azok csak egy-egy külképviseleti helyiségben.

Az aktivista elmondta, hogy az ENSZ adatai szerint több, mint 600 ezer magyar él külföldön. Ehhez képest a 2018-as szavazáson mindössze 60 ezren szavaztak.