A török nacionalisták üdvözlik a kurdbarát párt betiltását célzó eljárást

2021-03-18 10:46:00
A Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke az „igazság” hangjának nevezte a lépést.

Recep Tayyip Erdogan török elnök irányította kormánypárttal szövetséges török nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) csütörtökön üdvözölte, hogy egy államügyész – terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva – előző nap eljárást indított az alkotmánybíróságnál a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) bezárása céljából.

Az „igazság hangja”

Devlet Bahceli MHP-elnök a párt csütörtöki kongresszusán tartott felszólalásában „a jog, a törvény és az igazság hangjának” nevezte az ügyész lépését. Bahceli – politikai köntösbe bújt bűnszervezetnek minősítve a kurdbarát pártot – beszédében egyúttal azt is hangoztatta, hogy

becsületbeli ügy” úgy bezárni a HDP-t, hogy más néven se alakulhasson újra.

Az államügyész szerdán benyújtott vádirata szerint a kurdbarát párt tagjainak kijelentései, megnyilvánulásai az állam és a nemzet egységének megbontására, valamint a hatalom megdöntésére irányulnak.

Kérik a nyugatot nem beavatkozni

A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében a jogi kezdeményezést érő amerikai és európai uniós bírálatra reagálva azt írta, hogy a folyamatban lévő eljárás kommentálása beavatkozás az igazságszolgáltatásba. A tárca aláhúzta, hogy mindenkinek meg kell várnia az alkotmánybíróság döntését, és arra szólította fel a „következetlen és a belügyekbe beavatkozni merészelő köröket”, hogy tartsák tiszteletben a független bíróságok által folytatott jogi eljárásokat.

A kurdbarát párt tagadja a vádakat

A török vezetés a HDP-t évek óta annak a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a „politikai kirakataként” kezeli, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Ankara különösen a 2016-os katonai puccskísérlet utáni tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért.

A kurdbarát párt számos tagja továbbra is előzetes letartóztatásban ül, mert a legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet. A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val.

A párttal szembeni indulatokat a legutóbb az korbácsolta fel, hogy február közepén török katonák a PKK által elrabolt tizenhárom török állampolgár holttestére találtak rá az észak-iraki hegyekben, ahol a PKK főhadiszállása is található.

(MTI)

Címlapképen: Devlet Bahceli, a nacionalista párt vezetője

Kép forrása: Muhammed Selim Korkutata/ AFP