Szijjártó: A lehető legszorosabb együttműködésre törekszünk az Egyesült Királysággal

2021-03-17 11:02:00
A nemzeti exportvédelmi programban szakmai és pénzügyi támogatást nyújtanak a magyar vállalatoknak.

A lehető legszorosabb együttműködés fenntartására törekszik Magyarország az Egyesült Királysággal, azt követően, hogy az ország kilépett az Európai Unióból – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodást január óta alkalmazzák, véglegesen várhatóan május elején lép hatályba.

A nemzeti exportvédelmi programban szakmai és pénzügyi támogatást nyújtanak a magyar vállalatoknak: az Eximbanknál 590 millió eurós (mintegy 217 milliárd forintos) hitelkeretet nyitottak magyar-brit vállalatközi együttműködés finanszírozására. A Brexit kiigazítási tartalékból pedig várhatóan 15 milliárd forintos uniós forrás lesz elérhető azoknak a cégnek, amelyeknek nehézségei adódnak a britek uniós távozása miatt – tudatta.    

Hatalmas veszteség

Szijjártó Péter hatalmas veszteségnek tartja, hogy az Egyesült Királyság elhagyta az Európai Uniót. Az EU ezzel elvesztette lakosságának mintegy nyolcadát és gazdasági teljesítményének hetedét. Az Egyesült Királyság az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, a hatodik legnagyobb kereskedelmi forgalmat lebonyolító ország és a hatodik legnagyobb gazdasággal rendelkező ország a világon – mondta.    

Kiemelte: Magyarországnak különösen érzékeny ez az uniós veszteség, mert az Egyesült Királysággal sok kérdésben szövetségesek voltak. Az Egyesült Királyság a tizenharmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak és a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotja az országban.

(MTI)

Kép forrása: Facebook-videó