Hírszerzés: Moszkva és Teherán is megpróbálta befolyásolni a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányt

2021-03-17 06:56:00
A jelentés cáfolta azt az állítást, miszerint Kína Joe Biden mellett avatkozott volna be a választásba.

Oroszország és Irán is megpróbálta befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt – közölte a valamennyi amerikai hírszerzési szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) kedden. A 15 oldalas jelentés szerint az orosz kormány - Donald Trump korábbi elnök szövetségesein és kormányán keresztül „megtévesztő vagy megalapozatlan állításokkal” próbált meg beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányba az akkori jelölt Joe Biden ellen.

„Az orosz állam és más emberek, akik mind a Kreml érdekeit szolgálják, azon dolgoztak, hogy következetesen befolyásolják az Egyesült Államok közvéleményét” – áll a jelentésben. A beszámoló szerint az amerikai hírszerző ügynökségek több – a választókat befolyásolni szándékozó – kísérletet is feltártak, köztük Irán „szerteágazó, burkolt befolyásoló kampányát”, amelynek célja Donald Trump támogatásának aláásása volt. A jelentés cáfolta azt az állítást, miszerint Kína Joe Biden mellett avatkozott volna be a választásba. „Kína a stabilitást kereste az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatában, és egyik választási eredményt sem tartotta elég előnyösnek ahhoz, hogy kockáztasson” – áll a jelentésben.

Az amerikai tisztviselők arról is beszámoltak, hogy Kuba, Venezuela és a libanoni Hezbollah félkatonai szervezet részéről is történtek erőfeszítések a választások befolyásolására, de – úgy fogalmaztak – ezek „kisebb méretűek voltak, mint Oroszország és Irán kísérletei”. Az úgynevezett Mueller-jelentés állapította meg 2019-ben, hogy Oroszország be akart avatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba. Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábbi vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy vizsgálja ki az ügyet. A két évig tartó nyomozás eredménye egy 448 oldalas dokumentum – az úgynevezett Mueller-jelentés – lett, amelyben megállapították, hogy Donald Trump korábbi elnök kampánycsapatának munkatársai nem működtek együtt az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

(MTI)

Fotó: MTI/AP