Koronavírus: Afrikában meghaladta a négymilliót a fertőzöttek száma

2021-03-12 15:41:00
Afrikában március elejéig több mint 37 millió koronavírustesztet végeztek el, ami nagyon kevésnek számít a kontinens 1,3 milliárdos lakosságát tekintve, s így továbbra is kétségek merülnek fel a járvány valódi méretéről.

Meghaladta pénteken a négymilliót a koronavírus-fertőzöttek száma a több mint egymilliárd lakosú Afrikában – derül ki az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) pénteki tájékoztatásából.

Az AU 55 tagállamában 4 005 204 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak azóta, hogy 2020. február 14-én feljegyezték az első fertőzöttet Egyiptomban, ez a világon számontartott fertőzöttek 3,4 százalékának felel meg – ismertette a CDC. A fertőzéshez köthető több mint 107 ezer halálesetet regisztráltak, a gyógyultak száma 3 589 067.

A fertőzöttek 66 százalékát mindössze öt országban jegyezték fel:

a – továbbra is a járvány afrikai gócának számító – Dél-afrikai Köztársaságban (38 százalék), Marokkóban (12 százalék), Tunéziában (hat százalék), Egyiptomban (öt százalék) és Etiópiában (négy százalék).   

Afrikában március elejéig több mint 37 millió koronavírustesztet végeztek el, ami nagyon kevésnek számít a kontinens 1,3 milliárdos lakosságát tekintve, s így továbbra is kétségek merülnek fel a járvány valódi méretéről. Bár a koronavírus afrikai halálos áldozatainak száma több mint 50 százalékkal csökkent az elmúlt 28 napban az előző év ugyanazon időszakához képest, a halálozási arány 3,6 százalékos volt, ami továbbra is nagyobb a globális átlagnál az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.   

John Nkengasong, a CDC igazgatója nemrég elmondta, hogy 22 afrikai országban folytatnak jelenleg oltási kampányt a – WHO által a védőoltások méltányos elosztására létrehozott – COVAX program támogatásával. Nkengasong hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt.

(MTI)