Örömmel halni

2021-02-24 13:26:00

Prieger Zsolt
Az élet imádság. Vagy ha nem, azzá kell válnia.

Nemcsak a regnáló pápa életét változtatta meg, hanem majdnem mindenkiét, akivel találkozott. Búcsúztatni is szomorúság nélkül illik hát, az ő szellemi ölelésében lehetetlen a sírás. Áprilisi temetése is derűs lesz, addigra énekelni fognak Messiaen madarai, s minden a feltámadást és Jálics Ferenc szemlélődő derűjét dicséri majd. Bizalomban, mi több teljes jelenlétben leszünk majd akkor, a többit meg majd „intézi” mindehhez az Isten.

A két pápa című filmnek sem egyházfők ám az igazi főszereplői, hanem a magyar jezsuita szerzetes, aki nemcsak a későbbi Ferenc pápa lelki vezetője volt Argentínában, hanem ő gyakorolta rá a legnagyobb hatást is. Jorge Mario Bergoglio ugyanis, mint oly sokan, kötelességtudó adminisztrátorból lett tudatos, felelős, szegényekkel, az emancipációs mozgalmakkal szolidáris spirituális vezető. Jálics példája előtt csak a menekülő, gyáva klérus képviselője volt, az ő hatására, példájára lett új entitás. Van is egy nem minden alapot nélkülöző teória, mely szerint a pápai név legalább annyira tisztelgés a most földi búcsút intő Jálics Ferenc, mint a Naphimnuszt szerző, Assisiből származó másik formabontó Ferenc előtt.

A szenvedést szemlélődéssé, imává szublimálta”

Nincs itt hely most arra, hogy mély rétegekig ásva fejtsük ki Jálics argentin favelákba vitt örömhírének hatását: legyen elég annyi, hogy a megalázottak és megszomorítottak érdekében végzett munkáját a hatóságok annyira nem nézték jó szemmel a diktatúrában, hogy több hónapos kikötözés és kínzatás lett a jutalma. Ő maga mesélte később, hogy ott láncra verve, a katonák szitkozódása mellett simán feldolgozta élete összes traumatikus élményét. A rosszat jóra használta, a szenvedést szemlélődéssé, imává szublimálta. Előtte depressziója is volt, de az kikötözve szintén elmúlt a teljes kilátástalanságban. Az őrök sem tudták mire vélni, hogy „a magyar” és társa nem esnek kétségbe, nem sírnak-kiabálnak, hanem Jézus nevét ismételgetik és meditálnak.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés