Mi folyik Karácsonyék városdiplomáciai akadémiáján?

2021-02-24 07:00:00

Írta: Szilvay Gergely
Ősszel indult el Karácsony Gergelyék városdiplomáciai káderképzője, a Budapesti Városdiplomáciai Akadémia, amely meglehetősen eklektikus képzést nyújt hallgatóinak. A képzés részletei, tanárai és költségvetése iránt érdeklődtünk az illetékeseknél.

Már vagy fél éve, hogy Karácsony Gergely bejelentette: Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere, a CEU oktatója vezetésével létrehozták a Budapesti Városdiplomáciai Akadémiát, ami „biztosítani fogja, hogy a jövő városdiplomatái a legkiválóbb diplomatáktól és professzoroktól tanulhassanak”, hiszen a fővárosnak „aktív városdiplomáciai stratégiára” van szüksége.

A Budapest.hu honlapon megjelent, nyári felhívás szerint „a nyolc hónapos intenzív program olyan fiatal szakembereknek szól, akik érdeklődnek a nemzetközi kapcsolatok elmélete és gyakorlata iránt a globalizált környezetben, különös tekintettel a nagyvárosok szerepére. A program elvégzése lehetőséget biztosít aktív szerep betöltésére a városdiplomácia területén.”

A honlapról letölthető tájékoztató anyag szerint az előadásokra havonta kétszer, szombatonként kerül sor, 14 alkalommal. A sikeres jelentkezőket 2020 szeptemberében értesítették, és

2021 májusáig mennek tanulni hétvégenként a főpolgármesteri hivatalba és más fővárosi intézményekbe, összesen húszan.

A résztvevők életkora 22-35 év közt lehet, rendelkezniük kell angol nyelvtudással és egy harmadik nyelv ismeretével, hallgatói jogviszonnyal vagy diplomával. 

A képzés meglehetősen sokrétű: van benne diplomáciatörténet, klímatéma, geopolitika, identitáspolitika, emberi jogok, civil jogvédő szervezetek, menekültügy, közlekedési kérdések, energiaellátás, egészségügy, V4-ek, posztszovjet térség, EU, NATO, USA, Törökország, arab tavasz, Kína, protokoll, öltözködés, készségfejlesztés, tárgyalástechnika, konfliktuskezelés, étkezések szervezése, rendezvényszervezés és sok minden más. Ez így inkább gyorstalpalónak tűnik.

Szerepel a honlapon elérhető tájékoztatóban az a járványhelyzet miatt aligha kivitelezhető ajánlat, hogy a „közbeeső heteken, illetve hétvégeken lehetőség nyílik interaktív találkozókon való részvételre külföldi előadókkal és Budapestre látogató vendégekkel, továbbá látogatásokra fővárosi, illetve országos intézményeknél és más városokban találkozásokra önkormányzati és országos politikusokkal”.

Telefonon és e-mailben is érdeklődtünk az illetékeseknél, még előző hét szerdáján, de

kérdéseinkre szerda reggelig nem kaptunk választ, csak ígéretet, hogy a héten reagálnak.

A kérdéseink a következők voltak:

- Mekkora összegből finanszírozzák az akadémia működését?
- Kik tanítanak az akadémián?
- A Budapestinfo honlapon található anyagon túl elérhető-e részletesebb tanterv?
- Akkreditálták-e a képzést?
- Hányan vesznek részt az első tanév képzésén?
- Hol fognak tudni elhelyezkedni a képzéssel a résztvevők?