WHO: Világszerte csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma

2021-02-17 13:06:00
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató figyelmeztetett azonban arra is, hogy ha a világ most felhagy a járvány elleni küzdelemmel, a vírus új erőre kap.

Tizenhat százalékkal csökkent az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héten világszerte, és csökkenés állt be a halálozási adatokban is – jelentette be az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), ám felhívta a figyelmet a vírus mutációinak a terjedésére is. A világszervezet vasárnap zárult és kedd este ismertetett heti összesítése szerint a Covid-19 regisztrált halálos áldozatainak a száma 10 százalékkal csökkent az azt megelőző héthez képest. A bejelentésben kiemelték, hogy a Föld hat régiójából csak a Földközi-tenger keleti térségében nőtt az újonnan regisztrált esetek száma, hét százalékkal. Eközben viszont 20 százalékkal esett az igazolt fertőzöttek száma Afrikában és a Csendes-óceán nyugati térségében, 18 százalékkal Európában, 16 százalékkal az amerikai kontinensen és 13 százalékkal Délkelet-Ázsiában.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn azt mondta, már ötödik egymást követő héten csökken az újonnan regisztrált fertőződések száma, amelyet így sikerült leszorítani a január első hetében mért 5 millió új eset felére. „Ez az egyszerű közegészségügyi rendszabályok hatékonyságát bizonyítja, még a nemrég felbukkant mutációk esetében is” – jelentette ki a főigazgató, hozzátéve: a tüzet nem oltották el, de sikerült a lángokat mérsékelni. Figyelmeztetett azonban arra is, hogy ha a világ most felhagy a járvány elleni küzdelemmel, a vírus új erőre kap.

A szervezet adatai szerint a SARS-CoV-2 koronavírus először az Egyesült Királyságban azonosított változatát már 94 országban azonosították (47-en közülük közösségi fertőzést jelentettek), a múlt héten nyolc újabb országban jelent meg. Az úgynevezett dél-afrikai variánst a múlt héten két, a brazil mutációt hat ország jelentette, ezzel az egyiket már 46, a másikat pedig 21 országban regisztrálták. Az első esetében legalább 12, a másodiknál pedig legalább két esetben közösségi fertőzés során kapták el a mutációkat.

(MTI)