Németh Gábor: A Freeszfe nem csak azokat képviseli, akik felmondtak az egyetemen

2021-02-15 09:37:00
Az SZFE oktatója szerint a Damjanich utcai épület a szabad diskurzus otthona lehet.

Nemrég az egykori oktatókból megalakult Freeszfe Egyesület életében új fejezet kezdődött – írja a Színház Online. Miután nyílt pályázat útján elnyerték a Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogát egy új kulturális és oktatási központ kialakításába fogtak. A Mandiner már megírta, hogy húzta ki a talajt Niedermüller Péter DK-s polgármester a zeneiskola diákjai alól, és játszotta át az épületet a Freeszfe egyesületnek.

A Színház Online szerint a Freeszfe Egyesület tagjai az épületben nyitott közösséget terveznek létrehozni, ezért a képzéshez kapcsolódóan színházi vizsgaelőadásokat, vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanának majd, de a tervek között szerepel a felnőttképzés elindítása is.

„Ez az épület az autonómia és a szabad diskurzuson alapuló kreativitás otthona lehet” – mondta a Magyar Hangnak Németh Gábor író-forgatókönyvíró, a SZFE oktatója. „Nagyon sokféle élethelyzetre kell most megoldást találni: a Freeszfe Egyesület nem csak azokat képviseli, akik valamiért felmondtak az egyetemen, vagy otthagyják tanulmányaikat, hiszen olyan tagjaink is vannak, akik továbbra is a modellváltáson áteső intézmény kötelékeiben maradtak. Ez is jól mutatja, hogy sokkal fontosabb célról van most szó. Mindenki ott próbálja meg a fent említett elveket képviselni, ahova az élet kényszeríti.”

Németh Gábor reményei szerint annyira lesz nyitott a Freeszfe Egyesület, amilyen egykor a Balázs Béla Stúdió volt, ahol olyan művészek is lehetőséget kaptak, akik ugyan nem jártak az SZFE-re, de a magyar filmnyelv megújítását jelentősen meghatározó műveket hoztak létre. „Remélem, hogy egy sokfelé nyitott intézmény tud megszületni, amely a törekvések metszéspontján fog létezni” – mondta.

Fotó: MTI