Borsos lakás – Politikatörténeti Intézet

2021-02-13 11:58:00

V. Naszályi Márta
Facebook
A Politikatörténeti Alapítvány a társadalmi szervezeteknek adható kedvezményes díjon bérli az ingatlant.

„Az elmúlt napokban Böröcz László (Fidesz-KDNP) fizetett hirdetésekben sérelmezte, hogy vezetésemmel az önkormányzat a Borsos Miklós Emléklakásban adott helyt a Politikatörténeti Intézetnek. Nem vitatom, hogy a képviselő úr mélyreható tapasztalatot szerzett az önkormányzati ingatlanhasznosításról a Rogán Antal vezette V. kerületben önkormányzati képviselőként. És mindig örömmel állok rendelkezésére, ha tájékoztatást kér az I. kerületi ügyekről – sajnálom, hogy most sem élt a lehetőséggel.

Nézzük a tényeket! A Borsos Emléklakást hagyatékként kapta meg az önkormányzatunk – azzal a kéréssel, hogy a gyűjteményt tartsuk egyben, és tegyük látogathatóvá a lakást. Az előző ciklusban az emlékmúzeumot a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) kapta meg üzemeltetésre, amely az ingatlant felújította, de a bérleti díjat nem fizette, így közel milliós tartozást halmozott fel, majd kérte a szerződés megszüntetését.

Tavaly decemberben a képviselő-testület elé terjesztettem a javaslatot, mely szerint a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye kiválóan tudna dolgozni a Borsos Lakásban, újra biztosítva a látogathatóságot is. Megújult élettel telne meg a korábban is számos kulturális programot nyújtó közösségi helyszín, miközben a történészek is méltó környezetben dolgozhatnak. A Fidesz-KDNP képviselői csak azt tették szóvá, hogy miért minősítjük át a lakást helyiségnek – miközben a lakásban már évtizedek óta nem lakik senki és az emlékmúzeumot nem is lehet lakásként használni.

A Politikatörténeti Alapítvány a társadalmi szervezeteknek adható kedvezményes díjon bérli az ingatlant. Önkormányzatunk elkötelezett abban, hogy teret adjon a tudomány, a közművelődés és a kultúra szellemi műhelyeinek. Ilyen módon biztosítottunk gyorsan helyet a szintén fedél nélkül maradt Fortepan gyűjteménynek is. Meggyőződésem, hogy a kerületnek nem az okoz kárt, ha kedvezményt adunk értékteremtő közösségeknek, hanem az, amikor kormányzati döntéssel rögzítik, hogy nem szedhetünk helyiségbérleti díjat.

Az önkormányzat gazdálkodásába és függetlenségébe közvetlenül beleavatkozik a kormány. Ez idén több mint 5 milliárd forint elvonást jelent (gépjárműadó, a parkolási bevételek, a nyári teraszdíjak, a kiemelt kormányberuházások építési területeinek díja, az adó- és díjemelések joga és az iparűzési adó jelentős része). Tisztelt Képviselő Úr! Mivel az intézményeink (óvoda, bölcsőde stb.) működésének nagyjából 70%-át ezekből a bevételekből fedezzük, ha a kerületben élők valóban fontosak Önnek, akkor inkább ezt kéne sérelmeznie.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.